Интимно

Защо не бива да вярвате на любовта от пръв поглед?

Любовта е повече от просто физическа външност

16.12.2019г. / 12 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обикновено тя не е взаимна, случва се лесно с добре изглеждащи хора... Любовта от пръв поглед. Вярвате ли в нея? Случвала ли ви се е и как бихте я описали? Защото има много заблуждаващи фактори, които могат да ни объркат.

Защо не бива да вярвате на любовта от пръв поглед?

Тя се основава на нашите лични стереотипи

Преценката ни за някого, когото сме срещнали току-що, обикновено е повлияна от нашите предубеждения. Имаме пристрастия и те често са неосъзнати. Това повишава вероятността да се влюбим от пръв поглед в някого, който отговаря или се доближава до нашия стереотип за партньор.

5 признака, че връзката ви има нездравословна динамика

„Виновни“ са нашите хормони

Когато сме привлечени от някого, нашите хормони, като тестостерон и естроген, започват да провокират желанието ни за интимност. В човешката природа това може да бъде обяснено и като инстинкт да се размножаваме, за да не изчезне човешката раса.

Нашият мозък освобождава химикал, който ни кара да искаме повече

Когато сме с партньора си, мозъкът ни синтезира допамин, който ни кара да мислим, че това, което ни се е случило в интимен план е било невероятно, което пък провокира желанието ни за повече. Това ни обърква, че сме „поразени“ от любовта от пръв поглед. Но не само допаминът ни действа объркващо.

Знаци, че сте срещнали любов от минал живот

Серотонинът, който е познат още като хормонът на щастието, ни помага да се чувстваме добре, щастливи. И тъй като не сме склонни да мислим за нищо друго, освен за този, който е привлякъл вниманието ни още в самото начало, вярваме, че сме влюбени.

Виждаме нещата в „розово“

Химикал наречен фенилетиламин, също може да ни заблуди, че става въпрос за любов. Той е причина да виждаме човека, когото желаем като по-добър, отколкото е. Фенилетиламинът замъглява нашата реална преценка и да виждаме другия като наистина специален.

Свързани статии

Любовта е повече от просто физическа външност

„Любовта от пръв поглед“ се базира на 100% от това, което виждат очите ни. Всъщност, езикът на тялото, ароматът, тембърът на гласа, силно влияят на първото ни впечатление за някого.

Тя е просто похот

Когато сме с някого, защото харесваме неговата външност, това по всяка вероятност не е любов, а похот. Похотта се определя като силно желание да имаме интимен контакт с някого, независимо дали се чувстваме дълбоко привързани към него или не.

Коментирай