Интимно

Мама, тати, бати, село

За границите, които трябва да поставим, за да имаме щастлива връзка

21.01.2020г. / 10 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Започваме нова любовна връзка и всичко е прекрасно. Но в даден момент изникват проблемите, а в основата на тях са неговите родители. Днес в рубриката ни „Какво те мъчи в любовта?“ лайф коуч и мачмейкър Ева Кулева отговаря на читателка, която е изправена пред сложна ситуация, свързана със семейството на партньора ѝ.

Въпрос: Здравейте! С моя приятел живеем от почти година заедно. Той е на 37, аз съм на 34 години. Всяка седмица събота и неделя, като закон Божи, се ходи на село при неговите родители. Те ни дават всичко необходимо като храна, от магазина почти нищо не купуваме, въпреки че сме добре материално. Тези две неща – чувството, че съм длъжна да ходя с него и да не мога да разполагам свободно с почивните си дни и това, че ме „хранят“ – за мен са огромен проблем.

Става така, че виждам по-често неговата, отколкото собствената си майка. Всичко това съм го споделяла с него, но той си знае неговото – мама, тати, бати, село и колко съм неблагодарна (за какво така и не ми беше казано). Не мога повече да се примирявам, искам да променя нещо, но не зная как. Моля за Вашата помощ!

Ева Кулева: Разбирам фрустрацията ти. Това, което не разбирам е, защо ходиш с него на селото му всеки уикенд. Като начало ти предлагам да си изясниш какво точно искаш – колко пъти месечно или годишно искаш да ходиш на неговото село и какво точно от храната, която ви дават техните, искаш да консумираш. След това ти предлагам да разбереш какво кара приятелят ти да ходи на село при техните всяка седмица – дали се притеснява да откаже на родителите си, за да не се обидят, или няма какво по-интересно да прави през уикендите си, или иска да използва парите, които спестява от храна, за други цели. А може и причината да е различна от изброените.

Да кажем, че си ОК да го придружаваш при техните веднъж месечно и искаш да ядеш само част от нещата, които те изпращат. Какво ще стане, ако прекарваш останалите три уикенда с твоите приятели и роднини или сама и си купуваш от магазина останалата храна, която искаш да ядеш?
Тук виждам няколко теми, по които е добре да помислиш.

Като начало – комуникацията между вас. Явно си натрупала много негодувание и предполагам, че когато разговаряш с приятеля си, преобладават обвиненията и упреците към него, вместо споделянето на твоите нужди и желания с любов и въпроси към него, зададени с искрено любопитство. Така ли е?Препоръчвам ти да прочетеш книгата на Маршал Розенберг „Общуване без агресия“.

Свързани статии

Втората тема, която заслужава внимание, е очертаването и отстояването на граници. Всеки човек има нужда от лично време и пространство. Колко точно свобода ни е нужна е различно за всеки и затова е важно да си изясним нашите нужди и да ги комуникираме спокойно. И да преговаряме с партньора си, докато стигнем до решение, което устройва и двете страни.

И третата ключова тема е взаимоотношенията с родителите. Аз лично вярвам, че за да създадем пълноценна връзка и семейство с партньора си, първо и двамата следва да сме се отделили от своето рождено семейство. Нужно е да пораснем и да се грижим за себе си.

Доколкото разбирам и двамата имате нужда да поработите върху границите си – ти по отношение на границите ти с партньора, а той по отношение на границите му с родителите.

Ева Кулева

лайф коуч и мачмейкър

Rare Life Coaching & Matchmaking

0889 237 207

http://rarerelationships.eu/

А теб какво те мъчи в любовта? Задай своя въпрос към Ева Кулева тук.

Коментирай