Интимно

Какво означава да имаш отбягващ стил на обвързване?

Съществува както в интимните връзки, така и в приятелствата

14.02.2020г. / 06 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Имали ли сте гадже, което работи постоянно в извънработно време и все не намира свободна минута да излезе с вас на среща, когато на вас ви е удобно? Предпочита да си почива през уикенда и да спи до късно в събота, като единственото свободно време, което може да отдели за вас е евентуално в неделя?

Или пък приятелката ви, която скача от неангажираща в неангажираща връзка с различни партньори и все се оплаква, че не открива любовта. След като сте ѝ вярвали известно време и сте влизали в положението ѝ, в даден момент започвате да осъзнавате, че действията ѝ са едновременно умишлени, но и не напълно осъзнати, започвате да забелязвате същото отношение и към вас – неангажиращо и по-скоро отбягващо. Тъкмо си мислите, че сте се сближили и тя прави крачка назад, карайки ви да се чувствате един от тълпата, на когото изобщо не държи.

Вредни навици, които помрачават и най-щастливите връзки

В психологията този стил на поведение в приятелствата и интимните връзки се нарича „отбягващо обвързване“.

Отбягващите“ постоянно дават сигнали на околните, че не са свободни и това важи както за прекарано време с приятели, така и за задълбочени връзки с интимни партньори. Те често приемат думите и действията на партньорите си погрешно, което им пречи да се съсредоточат върху съществените неща за една връзка, без значение дали приятелска или интимна.

Този стил на поведение се корени дълбоко в детството и зависи от това как „отбягващият“ е изпитал привързаността и емоционалната интимност в своето семейство, най-вече от страна на родителите си.

Какво научаваме от несполучливите връзки?

Съществуват два типа отбягващо обвързване

Условно отбягващите стилове на обвързване се разделят на „пренебрежително-отбягващ“ и „тревожно-отбягващ“, обяснява психотерапевтът Рейчъл Коен пред goodhousekeeping.com.

Някой, който има „пренебрежително-отбягващ“ стил на обвързване обикновено вижда себе си като независим човек, който спокойно може да функционира и без партньор. Той е убеден в това или поне всячески се опитва да убеди себе си и околните.

Често тези личности поставят ясни граници във връзките си и приятелствата си, опитвайки се да държат всички на една ръка разстояние от себе си. Те изпитват трудности в общуването с много широк кръг от хора, затова предпочитат приятелствата с няколко човека, които допускат по-близо до себе си. Такива хора се затрудняват да споделят искрено чувствата си и се притесняват да разкрият душата си пред своите партньори.

Има 4 вида връзки! Вашата от кой вид е?

Човек, който има „тревожно-отбягващ“ стил на обвързване, изпълнен със страхове, изпитва трудности в балансирането в своите връзки и отношения. Тези хора дълбоко се страхуват от отхвърляне и изоставяне, затова непрекъснато дават смесени сигнали. Ту отблъскват партньорите си, след това правят всичко възможно да ги привлекат отново на своя страна. Имат също и близки приятелства, които обаче не са много на брой, защото така чувстват, че могат по-лесно да държат нещата в свои ръце, за да не свършат накрая сами.

5 урока от онлайн връзките

Как да разберете дали някой е отбягващ?

  • Държи връзките си повърхностни и се дърпа, когато стане дума за задълбочаване;
  • Съсредоточава се върху сексуалната интимност, а не върху емоционалната близост във връзката;
  • Редува стопляне на отношенията с охладняване и отдръпване;
  • Отблъсква, ако партньорът му започне да скъсява емоционалната дистанция;
  • Съпротивлява се на уязвимостта си, когато се прояви в даден момент;
  • Саботира връзките си, интимни и приятелски.

Защо любовните връзки се провалят?

Не се срещаме случайно – 5 типа космически връзки

6 причини да оставаме в токсични връзки

Коментирай