Интимно

Секс проблеми, които не трябва да игнорирате

Болки, сухота, дискомфорт, еректилна дисфункция са само част от проблемите по време на секс

23.06.2020г. / 11 17ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Сексът е индивидуално преживяване за всеки, но едно е сигурно – има симптоми, които не би трябвало да изпитвате по време на полов акт. Ако тях ги има, вероятно се касае за някакъв здравословен, психически или емоционален проблем. При повечето от тях би било добре да потърсите лекарска помощ, за да сте сигурни, че състоянието ви ще бъде овладяно.

Полово предавани болести, които нямат симптоми

Някои проблеми в секса не трябва да бъдат пренебрегвани. Те могат да представляват препятствие за максималното ви удоволствие, могат да бъдат и здравословни проблеми, които изискват лекарска намеса.

Ето кои са най-често срещаните от тях, които не бива да неглижирате.

Парещо усещане и болка при секс

Вулводинията е много често срещано състояние, което се изразява в пареща болка в областта на вагината, по-специално във влагалището, при полов акт. Това е мястото, на което вулвата се среща с вагината. Състоянието често причинява болка при първоначално проникване, а не при дълбоко проникване. За да се определи причината за това състояние е задължително да се направи консултация с гинеколог, който да направи нужните изследвания.

8 неща, които се случват в тялото, когато спрете секса

Постоянна болка при полов акт

Това състояние може да се наблюдава както при жените, така и при мъжете. Нарича се диспареуния. Причинява се от множество фактори, както физически, така и психологически. Това състояние може да се повлияе много силно от отношенията с партньора, смята доктор Доун Майкъл, клиничен сексолог, в интервю пред thehealthy.com. Причините могат да са много и комплексни. Възможно е да е налице сухота вследствие на употреба на антихистамини и лубриканти на силиконова основа. Отново е препоръчително състоянието да се консултира с лекар специалист.

Преждевременна еякулация

Средностатистически половият акт при мъжа трае няколко минути от проникването до еякулацията. Повечето мъже издържат средно по 4-5 минути. Това се счита за нормално. Ако обаче еякулацията настъпва при възбуда преди да е започнал половия акт или в самото му начало, тогава става въпрос за преждевременна еякулация, която може да се дължи на много различни фактори – физически, поведенчески, емоционални, психологически.

Парене и болки след секс – причини и лечение

Вагинална сухота

Този проблем е невероятно често срещан. Много жени не му обръщат внимание и не взимат необходимите мерки, а това може да влоши състоянието на влагалището и вагината, и да предизвика по-сериозни проблеми. Нежеланите странични ефекти от вагиналната сухота са болката, паренето, сърбежът, дискомфортът при полов акт. Обикновено причините са хормонални, но за да се установи проблемът с точност е необходимо лекарско мнение.

Възпалителна болест на женските тазови органи

Нарича се още тазово-възпалителна болест. Засяга матката и фалопиевите тръби. Болката при това възпалително заболяване се усеща в дълбочина. Може да се обостри при полов акт. Причинява се най-често от бактерии и полово предавани заболявания, като хламидия или гонорея. Налага се консултация с лекар, който да определи с точност състоянието. Ако забележите подобни симптоми, задължително се консултирайте с лекар.

Секс в гореща вана или джакузи – защо да кажете „не“?

Коментирай