Интимно

Какво е взаимозависима връзка?

Вашата дали се доближава до нея

10.07.2020г. / 06 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любовните връзки се различават. В някои единият партньор е болезнено зависим от другия, а има и такива, в които другият е емоционално дистанциран и не се открива към партньора си. Някъде там се среща и баланс в отношенията, наречен взаимозависима връзка.

По какво се отличава една взаимозависима връзка?

Двамата партньори спазват личното пространство един на друг.

Не правят това, което партньорът им не харесва, уважават неговото лично време, граници, приемат неговия избор.

По време на разговор се слушате активно един друг, задавайки въпроси и приемайки емоциите на другия, както и той вашите.

Кои зодии са независими във връзките и кои не?

Споделяте идеите си един с друг, без да криете планове за прекарано време с приятели, любими занимания.

Общувате честно и открито. Без пропуски и манипулации.

Всеки от вас е отговорен за действията си и може да признае, когато в даден момент поведението е било обидно по някакъв начин за другия.

Намирате начин да поправите грешката, без да сипете обвинения един към друг.

Поводи за конфликт, които са нормални за всяка връзка

Вие създавате един за друг безопасно пространство. Тоест осигурявате условия, при които не се страхувате да бъдете уязвими, спокойно говорите за чувствата си и разрешавате конфликти. Приемате се един друг, без нежелани критики и сурови преценки.

Участвате в живота на другия и той във вашия. Това означава подкрепа, интерес и внимание към личността на любимия човек. Имате адекватна самооценка и не се опитвате да потискате другия или той вас.

Свързани статии

В една взаимозависима връзка партньорите едновременно се нуждаят един от друг и поддържат необходимата автономия. Те имат дълбока емоционална връзка, но тя е достатъчно гъвкава, така че да не се проявява чувство на собственичество. Взаимодействието помежду им им носи радост, а конфликтите биват разрешени по интелигентен начин.

Как може да изградите такава връзка?

Просто се опитайте да следвате гореспоменатите характеристики. Няма да е лесно, но дори и да успеете да усъвършенствате една част от тях с половинката си, значително ще подобрите взаимоотношенията си.

Снимка: iStock

Коментирай