Интимно

Колко време е нужно, за да се влюбите?

Разликите между мъжете и жените в законите на любовта

29.11.2020г. / 20 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато срещнете някого за първи път и го харесате, вътре във вас започват да се надигат множество чувства. Отначало усещате, че това е увлечение, защото все още не познавате този човек и сте наясно, че едва ли сте влюбени. Но с течение на времето го опознавате, усещанията ви започват да прерастват от трепет към чувства, като възхищение, усещане за близост, одобрение на мислите и реакциите на този човек, привличане, желание – все чувства, които не сте изпитвали през първите ви срещи. Дали това е любов?

Разликите между това да обичаш и това да си влюбен

Колко време отнема да се влюбите?

Средностатистическото време за влюбване варира при различните хора. То зависи от много фактори, най-вече личностни характеристики на отделния човек. Всички емоции, свързани с влюбването и любовта, са субективни и затова е трудно времето за влюбване да се измери с точност. За някои отнема дни, за други месеци, а за трети години.

Проучване от 2010 година, проведено от fMRI и цитирано от yourtango.com показва, че отнема само около една пета от секундата, за да може мозъкът да започне да изстрелва неврохимикали, които ни карат да усещаме чувства, свързани с влюбването.

Психологът Артър Арън смята, че е разработил метод, при който би могъл да накара двама души да се влюбят в рамките на около един до три часа, като ги накара да си зададат поредица от 36 въпроса, докато осъществяват непрекъснат зрителен контакт. И въпреки това повечето от нас са напълно наясно, че първоначалните искри и същинското влюбване не са едно и също нещо. Някои хора обаче продължават да бъркат двете усещания.

4 начина да се влюбвате все повече в партньора си всеки ден

Според биологичния антрополог доктор Хелън Фишър влюбването се случва на три етапа: 

1. Похот, която увеличава нивата на тестостерон и естроген.

2. Привличане, което включва секреция на допамин, норепинефрин и серотонин.

3. Привързване, което включва окситоцин и вазопресин.

Мозъкът преминава през редица биохимически промени, когато изпитаме привличане и любов. Те играят много важна роля в това как се чувстваме и защо се чувстваме така.

Мозъкът се променя, когато сте влюбени

Свързани статии

Какви са разликите при мъжете и жените, когато става въпрос за влюбване?

Изследвания от 2011 година, публикувани в Journal of Personality and Social Psychology установяват, че казването на „обичам те“ и чуването на тези думи има различни значение в зависимост кой отправя това признание и кой го получава. Учените откриват, че мъжете обикновено са склонни да изразят любовта си на много по-ранен етап през първите 3 месеца от връзката, докато жените започват да мислят и усещат това чак след петия месец.

Как се влюбват жените според учените

Резултатите показват, че на мъжете им трябват средно около 88 дни, за да кажат „обичам те“ за първи път, докато на жените са им нужни средно около 4-5 месеца или около 134 дни. 39% от запитаните мъже признават, че казват „обичам те“ още през първия месец след запознанството, в сравнение с 23% от жените, взели участие в проучването.

По материали от yourtango.com

Коментирай