Интимно

Думата, която бавно и сигурно убива връзката ви

Коя е тя и кои са останалите думи, които не трябва да използвате?

21.12.2020г. / 16 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Комуникацията е от ключово значение за отношенията във всяка връзка. Здравословните отношения зависят от общуването, колкото и голяма да е любовта между партньорите. Не само говоренето помежду ви е важно. Не по-малко значимо е и мълчанието. Има думи, които е по-добре никога да не излизат от устата ви. Те бавно, но методично и сигурно могат да убият връзката ви.

Според експерти по връзките и отношенията думата, която не е добре да използвате в общуването с партньора, е „трябва“. Тя може да разруши връзката ви и да убие дори най-силната любов с времето.

Признаците, че не сте добър слушател и това ви пречи в общуването

Думата „трябва“ е като посочване с пръст. Тя се свързва с нереалистични очаквания, които възлагате на партньора си. С „трябва“ вие му посочвате грешките и му показвате, че искате да се промени по ваш вкус. Казвате му какво трябва и какво не трябва да прави според вашата гледна точка, която може да се различава от неговата. С „трябва“ вие показвате на партньора си, че имате очаквания от него, които той не може да оправдае, обяснява специалистът Натали Файнгуф Голдбърг от Creating Change LA, цитирана от сайта bestlifeonline.com.

Обикновено такова поведение се възприема като порицаване и отключва у партньора реакция на защита и отбрана. Резултатът е отдалечаване един от друг вместо промяна у него в посоката, която целите вие. Общуване от такъв тип кара партньора, който е постоянно порицаван, да смята себе си за отговорен за вашите чувства.

Важни комуникативни умения, които помагат в общуването

Думата „трябва“ може да накара партньора ви да се чувства по-малко уважаван, смята психологът Карла Манли. Връзките процъфтяват и се развиват, когато партньорите комуникират по начин, който ги обединява, а не ги разграничава и поставя единия на по-високо ниво от другия чрез употребата на определени думи. Ето защо употребата на думата „трябва“ може да доведе до затваряне в себе си на единия от партньорите, който ще започне да избягва другия по всеки възможен начин.

3 правила за добра комуникация в една връзка

Според психолога и терапевт Дарси Браун, цитирана от bestlifeonline.com, употребата на думата „трябва“ може да накара партньора ви да се чувства така, сякаш се опитвате да го надвиете, да го подчините. Ако единият партньор е твърде контролиращ, той обикновено използва думата „трябва“, за да вмени на половинката си какви ценности трябва да възприеме.

„Трябва“ не е единствената дума, която отравя връзката и създава условия за разрив между партньорите. Сред останалите думи, които не е добре да използвате в общуването с половинката си са „винаги“, „никога“, „но“, „ти винаги/ никога“.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
ГРАД КОЗЛОДУЙ ( преди 3 години )