Интимно

Плюсове и минуси на вътрематочната спирала

Какви видове съществуват и какви са предимствата и недостатъците им

26.01.2021г. / 05 41ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вътрематочните спирали са един от най-популярните методи за контрацепция от години. Те са подходящи за употреба от жени, които по медицински причини не могат да приемат противозачатъчни таблетки или не желаят. Добрата новина е, че при употребата на спирала и най-вече при правилното ѝ поставяне от лекар специалист по гинекология тяхната надеждност е 99% за разлика от останалите методи за контрацепция, включително приема на хормонални хапчета за контрол на раждаемостта.

Вътрематочните спирали са два вида – хормонални и нехормонални. Между тях съществуват известни разлики. При хормоналните спирали е налице хормонът прогестин, който е изкуствен аналог на женския прогестерон. След поставянето на хормонална спирала прогестинът започва да се отделя и да действа, като сгъстява цервикалния секрет, удебелява лигавицата на матката и потиска овулацията. Този механизъм затруднява движението на сперматозоидите и блокира възможността им да оплождат яйцеклетката.

Може ли спиралата да попречи по време на секс?

При нехормоналните спирали не се прилагат хормони. Те са направени от медни, златни, сребърни нишки, които са вплетени по специфичен начин и които предизвикват изменения в средата на матката. По този начин повлияват способността на сперматозоидите да се движат, а също намаляват техния жизнен цикъл.

Поставянето на спирала и изборът на нейния вид зависи от мнението на вашия гинеколог спрямо вашите индивидуални здравословни особености. Той ще прецени дали е добре да се постави хормонална или нехормонална спирала.

Какви са предимствата на вътрематочните спирали?

Какво се случва в тялото, ако взимате противозачатъчни?

Надеждно и продължително предпазване от нежелана бременност

Спиралата дава сигурност 99%. Тя е дълготраен метод за контрацепция, който продължава между 5 и 10 години в зависимост от вида спирала. Добрата новина е, че при спиралите не съществуват здравословни рискове, каквито има при оралните контрацептиви. Противозачатъчните таблетки са противопоказни при много пациенти с различни придружаващи заболявания, различни видове хормонални дисбаланси, както и при пушачки.

Поставянето на спирала е обратимо

Във всеки един момент, в който решите, че искате да забременеете, можете да отстраните спиралата. Бременност може да настъпи скоро след премахването ѝ.

Не крият риск от здравословни проблеми

При приема на противозачатъчни таблетки се крият редица здравословни рискове. При спиралите те са далеч по-малко. Дори хормоналните спирали рядко биха могли да предизвикат проблеми, характерни за противозачатъчните, като акне, болезненост в гърдите, главоболие, наддаване на тегло или нежелано отслабване. Освен това спиралите не повишават риска от рак на яйчниците и млечната жлеза, каквито рискове съществуват при пероралните хормонални таблетки.

Опасно ли е зачеването, докато пиете противозачатъчни?

Кои са възможните рискове при поставяне на спирала?

Не предпазват от болести, предавани по полов път

Презервативът е методът на контрацепция, който предпазва в много голяма степен от полово предавани болести заради бариерната си функция. При употребата на спирала не съществува никаква преградна функция по отношение на болестотворните патогени, които навлизат директно при полов контакт. Затова прилагането на спирала се препоръчва само ако имате постоянен партньор, на когото имате доверие.

Спиралата може да се размести

Индивидуалният организъм на жената и начинът ѝ на живот играят съществена роля в риска от разместване на спиралата след поставянето ѝ. Ако водите активен начин на живот и спортувате интензивно, това повишава риска от разместване. Препоръчва се да се намали физическата активност през първите седмици след поставянето на спиралата. Половите контакти също трябва да се преустановят за около две седмици след поставянето. Отново се препоръчва задължителна консултация с гинеколог, който да ви посъветва как да действате.

Свързани статии

Какво може да намали действието на противозачатъчните?

Инфекции

Както при поставянето на каквото и да е чуждо тяло в организма, така и при спиралите съществува риск от инфекции. Поставянето на спирала при жени с инфекции в гениталиите увеличава риска от възпалителна болест на таза, която може да застраши здравето им.

По-тежка менструация или липса на такава

Нехормоналните спирали могат да предизвикат удължаване на менструалното кървене, както и да направят симптомите на менструацията по-силни. При хормоналните спирали се наблюдава обратният ефект – оскъдно кървене, понякога дори пълно спиране на цикъла.

Коментирай
Свободно време