Интимно

Кога е твърде рано да кажете обичам те

За страха от тези думи и кога да ги изречем

04.04.2021г. / 06 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма точен момент, в който е добре да кажете „обичам те“. Когато сте в нова връзка е трудно да прецените кога е назрял подходящият момент. Чудите се дали не избързвате. Страх ви е да признаете истинските си чувства и това е нормално, защото не спирате да се питате дали партньорът ви ще отговори със същото. Тези страхове и стереотипи често ни пречат да бъдем искрени и да изразим онова, което усещаме.

7 неща, които да кажете на партньора вместо „обичам те“

Колко време е нужно да изчакате преди да кажете „обичам те“?

Всичко зависи от това какво означава това признание за вас. На някои хора им отнема месеци, дори години да признаят, че обичат някого. Изразяването на любовта е различно за различните хора. Голямо значение има това доколко сте сигурни как се чувствате и дали успявате да разграничите привличането от любовта и обичта, смята Карла Мари Манли, клиничен психолог, цитирана от mindbodygreen.com.

Тя смята, че някои хора използват тази фраза доста свободно, като не влагат дълбоки чувства. Други бъркат любовта с други чувства. Тези хора могат да кажат „обичам те“ още през първите седмици и месеци от връзката, без да осъзнават реалните си чувства.

Кога е най-добре да кажете „обичам те“ според мъжете?

Според данни на OKCupid, базирани на изследване върху 6000 души, 62% от хората смятат, че трябва да кажете „обичам те“ веднага щом го почувствате, докато 22% от хората смятат, че е добре да изчакате поне няколко месеца до това признание. Едва 3% смятат, че е добре да се изчака поне година, за да сте сигурни в чувствата си.

Изследванията показват, че на мъжете им отнема средно по около 3 месеца, за да кажат „обичам те“, докато при жените са нужни най-малко 5 месеца за това признание в любов.

Колко скоро е твърде скоро да кажете „обичам те“?

Ако не познавате човека до себе си добре, разбира се, че е твърде рано да кажете, че го обичате. Влюбването често бива бъркано с обич. Влечението, което изпитвате в началото на връзката ви кара да си мислите, че сте го заобичали, но за това се изисква време. Дори да сте сигурни, че сте срещнали любовта на живота си, не бързайте с тези думи, защото те имат изключителен смисъл и с тях не трябва да се прибързва.

Как да разберете кога да кажете „обичам те“

Да обичаш някого означава да го виждаш такъв, какъвто е наистина и заедно с всичките му недостатъци да го приемаш и обичаш какъвто е. Този процес изисква малко повече време, отколкото повечето хора предполагат. Силните и слабите страни на човека до вас са съвкупността, която го прави личност. Ако приемате тази личност в пълната ѝ цялост и все пак искате да споделяте живота си с него, тогава можете да кажете „обичам те“.

Доктор Манли смята, че въпреки това, чувството на любов може да се случи и изяви няколко седмици след познанството с някого. В зависимост от времето, прекарано заедно и дълбочината на взаимодействието между партньорите, истинската любов може да се появи по-рано от обикновеното схващане. Ето защо може да бъде изживяна и изразена вербално и в това няма нищо лошо.

Какво да кажете, когато все още не можете да отговорите на „обичам те“

Трябва ли да го кажете първи?

Някои хора вярват, че мъжете са тези, които трябва да правят първите крачки. Като цяло, когато двама души се обичат и изпитват чувства един към друг, няма нищо лошо единият пръв да признае как се чувства и да каже „обичам те“ не зависимо дали е мъж или жена. Единственото, което наистина има значение, е да сте сигурни в думите си. Не го казвайте просто защото се очаква от вас или защото го правите импулсивно.

Коментирай