Интимно

Ако имате мания за контрол, това ще убие връзката ви

Признаците, че сте контролираща личност и начините, по които партньорът ви ще бъде отблъснат

21.06.2022г. / 15 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Контролиращите личности невинаги осъзнават, че са такива. Ако имате поредица от провалени връзки, причината може да е в манията ви за контрол. Чувствате се решителни, усещате, че знаете всичко и мислите по правилния начин. Виждате как партньорът ви има постоянна нужда от насоки и съвети. Опитвате се да му внушите малко разум, да го накарате да мисли по правилния начин.

7 знака, че партньорът ви е контролиращ

Изглежда, че той все не разбира какво се иска от него. Появяват се конфликти, а вие сте твърдо убедени в правотата си, без да се замисляте за чуждата гледна точка. Продължавате да настоявате и в крайна сметка нещата стигат отново до своя нещастлив край.

Изобщо не разбирате как е възможно той да не ви е благодарен за съветите и насоките, които му давате, а да продължава да се опъва и да действа по свой начин. Той дори изглежда раздразнителен и започва да ви нарича „контролиращ маниак“. Вие, разбира се, отричате това с всички възможни аргументи, но истината може да е именно такава.

Кои са някои от най-забележителните признаци, че сте маниак на тема контрол?

1. Страхувате се от нараняване, от провал, от изоставяне.

2. Вие сте перфекционист във всичко, което правите. Чувствате се провалени, ако не изпипате всичко до най-малкия детайл както в работата, така и в личния си живот.

20 признака, че партньорът ви е контролиращ

3. Имате страх от изоставяне. Не можете да понесете мисълта да ви изоставят. Вие самите рядко предприемате крачка да напуснете партньор, въпреки че не се чувствате добре с него.

Ако тези определения ви характеризират и ако досега не сте осъзнали, че имате проблем с желанието за контролиране на партньора, време е да разберете как контролиращите личности убиват връзките си.

1. Контролът съсипва интимността.

Вашите подбуди може да са добронамерени, но стремежът да контролирате всичко в живота на партньора си и живота ви като двойка постепенно ще го отблъсне. Той ще се отдръпне, ще се затвори емоционално, ще се държи дистанцирано, а това ще рефлектира и върху интимния ви и сексуалния ви живот.

5 признака, че той ви контролира

2. Партньорът ви ще заеме отбранителна позиция.

Спомнете си последния път, когато сте се опитвали да обясните на партньора си какво нередно нещо е направил или как не е мислел правилно в дадена ситуация. Направили сте го с надеждата той да си вземе поука и да се превъзпита, така че следващият да не повтаря същите грешки. И вместо той да го направи, че и да ви е благодарен за това, той е заел отбранителна позиция. Започнал е да защитава гледната си точка, да се отдръпва от вас, а дори да ви напада. Как е възможно това?

Възможно е и е нормална реакция на човек, който защитава себе си и гледната си точка от друг човек, който се опитва да го контролира и да се налага.

18 неща, които никога не трябва да толерирате в една връзка

3. Партньорът ви е обиден.

Вие си мислите, че му помагате, а той ви се обижда. Дразните се колко повърхностно гледа на нещата и как се държи като дете пред майка си, вместо да възприеме правотата ви. В отношенията обаче рядко има абсолютна правота. Всичко е въпрос на гледна точка, ценности, визия и представи. Ако не спрете да налагате само вашите представи за това как трябва да се случват нещата, ще продължите да жънете неуспехи в любовта до безкрай.

4. Вие не вярвате на никого.

Проблемите с доверието са много характерни за контролиращите личности. Те смятат, че само те са прави, че знаят всичко, че другите постоянно ги лъжат. Страхувате се от провали, затова предпочитате да разчитате на себе си, като същевременно „дърпате конците“ и на партньора си, така че и той да действа като вас.

7 ясни признака, че трябва да прекратите връзката си

Коментирай