Интимно

Все още се виждам с бившия ми приятел – грешка ли е?

Читателски въпрос до психолог Петя Георгиева

05.09.2022г. / 09 16ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Рубриката на Az-jenata.bg „Вашият въпрос – нашият съвет“ ви дава възможност да отправите въпрос, който ви терзае, на имейл info@az-jenata.bg, а психолог Петя Георгиева ще ви отговори.

Днес публикуваме читателски въпрос, като името на автора ще запазим в анонимност. Под въпроса публикуваме отговора на психолог Петя Георгиева.

Въпрос:

С бившия ми приятел все още поддържаме връзка – комуникираме редовно (пишем си ежедневно, обаждаме се един на друг, помагаме си, виждаме се от време на време, но чисто приятелски). Не съм сигурна как се чувствам спрямо това – дали го приемам за редно или грешно, но ми е приятно. Романтичната част я няма, но се чудя какво би станало, ако един от нас започне да се среща с друг човек. Как би реагирал всеки от нас? Дали не правим грешка с тези поддържащи взаимоотношения или наистина сме от изключенията, които си остават приятели и след приключване на връзката?

Отговор:

Здравейте,

Благодаря за зададения въпрос! Наистина описвате ситуация, в която се намират не малка част от хората.

Ще започна най-напред с това, че тук по-важното е не дали това е редно или грешно, а по-скоро какво Ви носи поддържането на тези отношения. Бих препоръчала да се фокусирате повече върху отговора на този въпрос.

Също така, много е вероятно, ако се чувате и виждате толкова често, това да затрудни появата на нов човек в живота ви, тъй като все още мястото за този нов човек не е свободно. Все пак, ако такъв човек по някакъв начин се появи, то реакцията на всеки от вас ще Ви покаже най-ясно дали все още имате чувства или действително сте само приятели и сте напълно окей с това да продължите всеки с нова половинка. Ако последното се случи и решите наистина да дадете шанс на нови хора до себе си, е много вероятно двамата да се отдалечите един от друг, за да дадете шанс на новото в живота си, ако наистина искате това.

Генерално, моята препоръка е да помислите за няколко неща:

1. Съществува ли у Вас някъде тайничко скрита надежда, че можете да бъдете отново заедно като двойка и дали тази надежда не е причината, поради която все още поддържате тези отношения?

2. Какво Ви дават тези отношения в момента, такива, каквито са?

3. Вие искате ли да имате нов човек в живота си, ако не – то това значи, че в момента тези отношения Ви устройват, дават Ви усещане за комфорт, безопасност от нещо познато. Ако пък искате нов човек в живота си, е редно да опитате да освободите място за него – в сърцето, в мислите, дори в ежедневието си чисто като време.

Пожелавам успех и оставам на разположение,
Петя

* * *

За Петя Георгиева

Петя Георгиева е психолог, семеен и брачен консултант. За себе си споделя, че е посветена да служи на хора, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени.

В рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“, психолог Петя Георгиева отговаря на читателски въпроси, които може да ни изпращате на редакционен имейл: info@az-jenata.bg.


Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати