Интимно

Имам връзка с мъж с психично заболяване – какво да правя?

Въпрос от рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“

15.11.2022г. / 10 59ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Рубриката на Az-jenata.bg „Вашият въпрос – нашият съвет“ ви дава възможност да отправите въпрос, който ви терзае, на имейл info@az-jenata.bg, а психолог Петя Георгиева ще ви отговори.

Днес публикуваме читателски въпрос, като името на автора ще запазим в анонимност. Под въпроса публикуваме отговора на психолог Петя Георгиева.

Въпрос:

„Имам връзка с един мъж и почти година всичко беше страхотно, чак невероятно добре. Оказа се, че има психично заболяване и отказва да пие лекарства. Дадох всичко от себе си, за да се чувства добре и да му помагам, но вече започнах да губя надежда. Дали да прекратя връзката, докато е време или да изчакам още? Кое е по-добре за мен и него?“

Отговор:

„Здравейте,

Ситуацията, която споделяте е много специфична и за мое съжаление, без повече детайли и яснота относно психичното заболяване и начините на лечение, не мога да съм напълно конкретна и точна, но все пак ще дам някои насоки. Бих искала да обърна внимание на няколко неща:

  • Кога разбрахте за психичното заболяване – наскоро или още в самото начало на вашата връзка?
  • Как разбрахте за заболяването – той сам ли Ви призна или по друг начин?
  • Какво изпитвате към този мъж, освен желанието да му помогнете, за да се чувства той добре?
  • Той осъзнава ли Вие как се чувствате в тази ситуация и колко е важно за Вас той да се грижи за здравето си?

Когато става дума за диагностицирано психично заболяване, това изисква и съответното медикаментозно лечение, без което често е невъзможно нормалното функциониране на човек в социален аспект. Ако изберете да дадете още време и да изчакате, тук е важно ясно да определите (най-напред за себе си и след това да го обсъдите с него) какво точно чакате – той да започне да пие лекарства, да започне да се чувства по-добре или друго?

И за да опитам да дам отговор на последния ви въпрос, бих препоръчала да помислите вие какво получавате (включително и като отношение и поведение) в тази връзка, ако останете в нея и какъв е вашият смисъл – дали се чувствате полезна в тези отношения, заемайки ролята на спасител или сте пълноправен на другия партньор.

Каквото и да изберете, направете го преди всичко от призмата на любовта към себе си, защото изборът на партньор до нас е пряко свързан с любовта ни към самите нас и отразява начина, по който обичаме себе си!“

* * *

За Петя Георгиева

Петя Георгиева е психолог, семеен и брачен консултант. За себе си споделя, че е посветена да служи на хора, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени.

В рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“, психолог Петя Георгиева отговаря на читателски въпроси, които може да ни изпращате на редакционен имейл: info@az-jenata.bg.

Коментирай
Свободно време