Интимно

4 емоционални слепи петна, които се проявяват като червени флагове

Типове поведение, за което не си давате сметка, че са токсични за връзките ви

15.03.2023г. / 10 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки от нас има слепи петна по отношение на възприятието за себе си. Тези слепи петна се характеризират с невъзможност да погледнем изцяло обективно на себе си така, както другите ни виждат отстрани.

Някои хора имат способността да отчитат слепите си петна, други имат почти изцяло замъглена и неточна преценка за себе си, което зависи от емоционалната интелигентност, степента на самокритичност и реална самооценка.

5 червени флага на пръв поглед, които всъщност не са лош знак

Без значение до каква степен умеете да оценявате себе си, пълната обективност е труднопостижима. Думите и действията ни се оценяват от околните и често те имат по-различна представа за личността ни от самите нас.

Често слепите петна се възприемат като червени флагове във връзките. Слепите ни петна се проявяват в отношенията ни с различни хора от обкръжението ни – родители, приятели, колеги, роднини, далечни познати.

Всички те влияят на това как се свързваме с останалите, включително с интимните си партньори. Разбира се, най-голямо влияние върху формирането на механизмите ни за свързване имат родителите и семейството.

Слепите петна на всеки са различни и могат да влияят по различен начин на това как се отнасяме към партньорите и връзките си.

10 червени флага във връзката, заради които да избягате веднага

Кои са най-честите слепи петна, които могат да се проявят като червени флагове във връзките?

Ето и някои от отговорите, които дава сайтът yourtango.com.

Вярвате, че можете да накарате хората да се променят

Едно от най-често срещаните слепи петна, за които човек не си дава сметка, е стремежът да променят партньорите си. Дори вътрешно да си казват, че не го правят, в дадени моменти тези стремежи се проявяват и се приемат от човека отсреща като червен флаг. Никой не иска да бъде променян насила и би се съпротивлявал докрай срещу това. Една от причините връзките да се провалят е именно това сляпо петно.

4 червени флага още на първа среща

Свързани статии

Не общувате ясно, стресирани сте или разстроени

Когато мозъкът ви е обзет от стрес или безпокойство, афектирани сте или не разсъждавате трезво по някаква причина, това може да окаже влияние върху общуването с половинката. Когато сте в такива ситуации, мозъкът притъпява способността да комуникирате и изразявате себе си по обективен и ефективен начин, което ви прави свръхреактивни.

Избягвате трудните разговори

Друго сляпо петно е избягването на трудните разговори. Вие може да не го осъзнавате, защото потискате това дълбоко в себе си, но за партньора ви това може да е червен флаг. Ако той иска да говори с вас за тема, която ви е неудобна и неприятна, а вие отклонявате всячески този момент, това е типичен признак на сляпо петно, което не осъзнавате.

15 червени флага, които подсказват да няма втора среща

Коментирай