Меню

Направете своята уникална празнична торта

20 декември 2012 | 15:11 | Аз жената
Добави в любими
Направете своята уникална празнична торта

Приготвяне

Най-вкусната и оригинална празнична торта се приготвя изключително лесно, стига да я приготвяте с ентусиазъм и удоволствие.

За да Ви убедим, че е лесно и не е нужно да имате дълъг кулинарен опит в творчеството на торти, ще споделим няколко съвети и хитринки от кухнята на Dr. Oetker.

Най-напред изберете такава рецепта за празнична торта, която най-добре отговаря на вкуса на Вашето семейство. Потърсете вдъхновение в нашата колекция от рецепти за празнични сладкиши и торти.

Блатове за торта

Приготвянето на сместа за блатовете е един от най-важните етапи от начинанието. Важно е да спазите грамажите и пропорциите на продуктите за блата, тъй като малко отклонение би могло да направи блата по-ронлив, по-сух или не достатъчно сладък например.

За пухкав блат винаги пресявайте брашното, заедно с бакпулвера и какаото (според рецептата). Така съставките ще се смесят и разпределят добре. За още по-фина структура може да замените част от брашното (напр. 50 г) с фино царевично нишесте Густин Dr. Oetker и според някои рецепти, може да заместите дори с пакетче пудинг.

Не ограничавайте въображението си що се отнася до ароматизирането на блата. Например за блат на една торта е достатъчна една ампула есенция Dr. Oetker или пакетче ванилена захар Dr. Oetker.

Смлени орехи, лешници, бадеми или други тежки, твърди съставки добавете най-накрая и не ги разбърквайте продължително време, тъй като маслото от ядките може да направи блата твърд, а плодовете – да се разпаднат.

Форма за печене

Готовата смес разпределете в предварително намаслена форма. Използвайте мек маргарин или масло за намасляването, а не олио, защото то ще се стече по стените и няма да предотврати залепването на печивото по формата.

При форми за торти с ринг намаслете само дъното, за да може печивото да се задържи на ръба на формата и да не се свлече.

За да се извади по-лесно печивото, може да поръсите формата с брашно, ситни трохи, смлени орехи или ядки и чрез потупване и завъртане да ги разпределите равномерно.

Печене

Печете блатове за торта винаги в предварително загрята фурна, като според рецептата и вида печиво можете да изберете функция на печене при горен и долен нагревател или на горещ въздух. Ако обаче блатът е пандишпанов, не го печете на горещ въздух, тъй като може да стане трошлив и сух и на повърхността му ще се образува „захарен слой“. Боднете с дървена пръчица блата и ако няма полепнали трохи по нея, значи е изпечен.

Хоризонтално срязване на тортен блат

Блатът може да се раздели на пластове с конец или голям нож. За да станат слоевете с еднаква дебелина, срежете с върха на ножа като очертание около 1 см навътре от стената на блата. Поставете конеца в разреза, кръстосайте краищата му и издърпайте плавно, при което блатът се разрязва равномерно. Колкото по-дълго е престоял блатът след изпичане, толкова по-лесно се разрязва.

За да не се разчупи блатът при преместването, използвайте лист хартия за печене като подгънете предния ръб на хартията за печене и я прокарайте под блата, избутвайки горния блат върху хартията.

Пълнеж и гарниране на торта

За пълнеж на сладкиши или торти най-подходящи са конфитюри и мармалади, пудингово маслени и сметанови кремове.

Масленият крем е сред най-популярните за празнични торти. Приготовлението му е лесно само с пудинг и масло. Сварете пудинга според указанието на опаковката и го оставете да се охлади добре до стайна температура. За да избегнете образуването на коричка, разбърквайте пудинга от време на време или го покрийте още горещ с домакинско фолио. В купа разбийте с миксер маслото (също със стайна температура) на пяна. Постепенно към него добавяйте пудинга като разбивате до получаване на хомогенна смес. В зависимост от рецептата може да добавите малко алкохол или ликьор за аромат или просто есенция. Не разбивайте маслото в горещия пудинг, защото ще се втечни и няма да се получи пухкава смес.

Ако искате да спестите времето за варене и охлаждане и така да Ви остане повече време за украсяването на тортата, може да използвате Крем за сладкиши ванилия или шоколад Dr. Oetker или Сладкарски крем сметана Dr. Oetker.

След като блатовете са намазани с крем и са сглобени, продължете с намазването на сладкиша от страни и отгоре. Първо намажете тънък слой крем върху повърхността и страните, за да се загладят трохите, след това разпределете останалия крем. За равномерното разпределение на крема по краищата най-добре използвайте нож. Още съвети и трикове за приготвяне на празнични печива ще намерите тук.

Украсяване на торта и сладкиши

Дойде моментът за вдъхновение и въображение. За да осъществите по-лесно и най-смелите си идеи Dr. Oetker Ви предлага няколко нови продукти.

С Финия марципан Dr. Oetker покрийте тортата и оформете красиви коледни фигурки. Със сладкарските цветове Dr. Oetker оцветете крема на тортата, коледните фигурки и дори блатовете. Надпишете коледното пожелание със захарните шрифтове Dr. Oetker. Четирите украси за сладкиши и захарните конфети ще направят тортата още по-празнична. Вижте тези и още идеи за украса.

Пуснете си любимата музика и нека украсяването да започне.

* Платена публикация

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Iliyana Terzieva ( преди 11 години )
http://***.az-jenata.bg/praznichna-trapeza/view/42.html molq vi glasuvaite kato natisnete na palece otdolu na snimkata :))) Mersi ^^
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Iliyana Terzieva ( преди 11 години )
http://***.az-jenata.bg/praznichna-trapeza/view/42.html molq vi glasuvaite kato natisnete na palece otdolu na snimkata :))) Mersi ^^
отговор Сигнализирай за неуместен коментар