Меню

Рецепта за кюнефе

24 декември 2021 | 05:35 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
Добави в любими
200 г кадаиф
150 г разтопено масло, плюс допълнително за обилно намазване на тавата
125 г моцарела или друго прясно и меко сирене с ниско съдържание на сол
около 100 г счукан шамфъстък без сол
За захарния сироп:
1 и ½ чаша вода
1 и ½ чаша захар 
3-4 капки лимонов сок/розова вода за готвене
60 мин

  • Порции: 5-6

Продукти
Приготвяне

Започнете с приготвянето на сиропа. Сложете в тенджера водата, захарта, лимоновия сок/розовата вода. Когато заври, намалете огъня. Захарта трябва да се разтвори напълно и сиропът да стане гъст като за баклава, реване. Отделете го, за да изстине. 

Тавата, в която ще печете десерта трябва да е много добре намазана с масло. Начупете половината от кадаифа и го разпределете в тавата. Хубаво притиснете с ръце. Върху него наредете сиренето, нарязано максимално на тънки парченца. Следва да добавите останалата част от кадаифа, като тоново притиснете добре с ръце.

Полейте равномерно с разтопено масло и сложете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15-20 минути, трябва да стане златистокафяв на цвят. Извадете изпеченото кюнефе от фурната и го залейте със студения сироп. Поръсете с натрошен шамфъстък и покрийте за няколко минути. Сервирайте докато е топло, за да се точи сиренето. По желание може да сервирате с топка ванилов сладолед.

Снимка: istock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай