Меню

Парфюми за супи, салати и десерти

14 декември 2012 | 14:16 | Ивет Лолова
Добави в любими
Парфюми за супи, салати и десерти

Приготвяне

Етеричните масла намират приложение не само за масажи и арома лампи, но и в кулинарията. Единственото, с което трябва да се съобразите е да използвате сертифицирани биоароматични масла. Някои от най-популярните в готварството са: канела, карамфил, анасон, бергамот, тонка*, лайм, лимонена трева, портокал и др. Може да ги слагате в салати, супи, основни ястия, десерти и напитки. Ето няколко практически съвета:
Разтворете в 2 л. вода 1 капка масло от мента. Разклатете шишето добре – поне 3-4 минути, за да може маслото да се свърже с водата и течността да се хомогенизира. Препоръчва се за болки в стомаха или просто за освежаване.

Никога не слагайте директно маслото в ястието/напитката, тъй като няма да се разпредели равномерно. Разтворете го в малко количество мед, агаве, кленов сироп или някакъв вид плодов сироп – за сладките рецепти, а за солените – в растително масло – зехтин, олио и др. След това може да овкусите вашето ястие.

Таханът е силно ароматен и „задушава“ аромата на портокала, но с ментата са първи приятели.

Ако става дума за сурова храна – салати, кремове, сладоледи, шейкове – се слагат по-малко капки. Когато прибавяте аромати към сготвено ястие – може да сложите повече, но пак действайте внимателно. Прибавят се, когато ястието е сготвено и точно преди поднасянето му, защото маслата бързо се изпаряват, а съответно и ароматът им.

Няма строги правила в кои ястия какви масла се използват, както и колко вида масла може да смесите в едно ястие. Всичко е въпрос на лични предпочитания. Ето някои най-общи насоки:

  • За салати – цитруси (лимон, портокал, бергамот) и подправъчни масла (канела, карамфил, анасон)
  • Азиатска кухня – лимонена трева
  • Италианска кухня – босилек и розмарин
  • Коледни рецепти – анасон, канела, карамфил
  • Десерти – ванилия, цитруси, тонка
  • Цитрусовите масла – за салати, десерти
  • Мента – за салати, десерти
  • Лайм – салати, гуакамоле, сладкиши

* Тонка /вид боб/ – много специфичен сладко-горчив аромат на череши и бадем – използва се главно в шоколадови сладкиши, заедно или като заместител на ванилията. Много приятно се усеща и в козунаци или всякакъв вид сладък хляб.

Подобно на парфюмерията в ястията първо се усещат цитрусовите масла, но те се изпаряват и най-бързо. Най-дълго се задържат тежките аромати – на подправките – канела, карамфил, анасон и др.

Такива най-общи съвети дадоха организаторите на събитието „Етерични масла в кухнята“, организирано от Еко Маг, „Зелена земя“ и Soul Kitchen, а практическите резултати и коментарите чакаме от вас.

 

Снимка: Ивет Лолова

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай