Меню

Тайната на добре втасалото тесто

4 март 2012 | 15:23 | Аз жената
Добави в любими
Тайната на добре втасалото тесто

Приготвяне

При месенето на хляб, питка или погача, най-тънкият момент е втасването на тестото. Всичко зависи от подходящата температура. При използване на кубче мая е важно да я размиете в хладка към топла вода или прясно мляко, но в никакъв случай студени или горещи. Някои добавят и щипка захар. Ако предпочитате суха мая, размесете я добре първо с брашното и после добавяйте останалите съставки.

След като омесите тестото има няколко варианта за втасване:
Най-рисковано е да решите, че в стаята е достатъчно топло и да го оставите да се надигне. Можете и да си гарантирате успешното втасване като предварително загреете фурната на 50 градуса и сложите тестото на средното ниво, за да се увеличи обемът. За да не хваща коричка опитайте някои от следните хитрини – намажете тестото с олио, покрийте съда, в който втасва с капак или с напръскана с вода кърпа.

Ако в дома ви работи отоплителен уред, използвайте го. Поставете съда с тестото в близост до печката и изчакайте да се надигне.

След като тестото е втасало (един път или два пъти) го поставете в предварително загрята фурна на градусите, посочени в рецептата, иначе рискувате да спадне бързо, докато си стои във фурната и чака да се стопли.

Имайте предвид, че тестата приготвени от тъмни брашна се нуждаят от повече време за втасване.

Не се отчайвайте, ако първите пъти не се получи, продължавайте с кулинарните опити и скоро ще се справяте с лекота.

Прочетете още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай