Меню

Детски мъфини – Великденски зайчета

11 април 2012 | 10:29 | Аз жената
Добави в любими
брашно – 2 чаши
захар – 1 чаша (За любителите на по-сладко това количество захар може и да е малко, но аз съм преценила, че щом слагам захар и за украса, няма нужда от повече. Ако вие имате други виждания по въпроса, имайте предвид, че може и да не ви харесат.)
яйца – 3 броя
зехтин – около 3/4 чаша
есенция – ягода
накиснати стафиди – 1 чаша
рендосан морков на ситно – 1 брой (щом ще са зайчета, нека има и моркови, може и повече от 1 брой)
бакпулвер – 2 чаени лъжички
изцедено кисело мляко – 6 лъжици (може и кисело мляко)
За украсата:
изцедено кисело мляко (или сметана)
пудра захар
кокос
бонбони – 3 вида (подходящи за уши, за очи и за мустаци)

Продукти
Приготвяне

Продукти:

Мъфините, както всички знаят, се правят лесно. Първо се разбиват яйцата, добавят се захарта, есенцията, млякото, бакпулверът, зехтинът и накрая малко по малко брашното. Разбърква се добре (може и на ръка). Добавя се рендосаният морков и стафидите. Експериментирах с морков – понеже са детски кексчета, пък и зайчета – реших, че трябва да има нещо заешко. Получиха се добре.
Сместа се изсипва във форми за мъфини. Добре е хем да имаме форми за мъфини – метални, хем хартии за еднократно ползване. Ако изсипваме само във формите за мъфини, може да залепнат, пък и ако ще са за почерпка е по-добре всяко да си е в хартийка. А ако е само в хартийка се разпльокват и придобиват странни форми. Когато нямах тава за печене на мъфини ги правих така, но като цяло не стават много естетични. Печем на предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 25 минути.
Оставяме да изстинат и украсяваме. Разбира се тези кексчета са за деца и може да ги оставите те да ги украсят – може да не ги направят най-перфектни, но пък ще се забавляват.
За украсата разбъркваме изцеденото кисело мляко с пудра захар на вкус. Отгоре поръсваме с кокоса и украсяваме с бонбоните, така че да прилича на зайче.
Винаги казвам, че ако държите да са здравословни, може да използвате алтернативни продукти, например: сушени череши или вишни за очи, резени ябълка или круша за уши и лентички моркови за мустаци. В случая тези кексчета не се консумираха веднага и трябваше да издържат на пренасяне и затова се използваха бонбони. Пък и Великден е празник и ако не купуваме бонбони често, това е едно хубаво изключение. А като се разпредели пликчето на повече деца, количествата стават наистина минимални.
Ако мъфините са се издули много, трябва да изрежем, така че да е равно отгоре. За да не се стига до там, просто сипвате във всяка формичка до половината.
От тази доза би трябвало да излязат около 2 дузини мъфини, казвам би трябвало, защото аз направих 12 мъфина и един кекс във форма на зайче. Получиха се доста добре.

Снимка: Вергиния Генова

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай