Меню

Сладко изкушение с вкус на чийзкейк

5 октомври 2012 | 09:00 | Аз жената
5 от 1 гласа
Добави в любими
4 пакета обикновени бисквити от по 225 грама
1 ч. ч. крема сирене
1 ч. ч. аерирана млечна крема „Жоси“
4 с. л. (с куп) пудра захар (около 65 г) – захарта може да се увеличи до количество, което на вас ви харесва, просто опитайте крема и преценете.
1 пак. безсолно масло (227 г)
2 пак. бисквити (от по 225 г)
1/2 ч. ч. пудра захар
4 с. л. топъл шоколад на прах
4 с. л. какао
1 ч. ч. пр. мляко
1 пакетче желатин
2 ванилии
За фондана:
1 пак. желатин (от 10 г.)
60 мл вода
120 мл глюкозен сироп със средна консистенция
1 ч. л. глицерин (продава се в аптеките и големите вериги супермаркети)
1/2 ч. л. лимонена киселина (лимонтузу)
1500 г пресята пудра захар – възможно е тестото да поеме още пудра захар.

Продукти
Приготвяне

Приготвяне:

Натрошаваме бисквитите на 4. Смесваме кравето масло, захарта, топлия шоколад, какаото и прясното мляко. Слагаме на огъня докато всичко се разтопи. Махаме от котлона и докато е топло слагаме пакетчето желатин, накрая слагаме 1 ч. ч. крема сирене „Philadelphia“ и 1 ч. ч. аерирана млечна крема и разбъркваме добре. в една купа с диаметър 18 см слагаме бисквити и заливаме с половината крем, в други 2 купички също слагаме бисквити и заливаме с останалия крем. Оставяме в хладилника за една нощ. На другия ден вадим сместа от хладилника и покриваме с фондана.
Приготвяне на фондана: Пакетчето с желатин се насипва на дъното на подходяща малка тенджера. Залива се с водата и се оставя да набъбне за около 10 минути. Затопля се леко (на водна баня) до втечняването му, без да се оставя да заври. Добавя се глюкозата и се разбърква. Последователно се прибавят лимонената киселина и глицеринът и ванилия или друг аромат по желание. Разбърква се добре – става с прозрачна бистрота, когато всичко се смеси. Сваля се от огъня. Пудрата захар трябва да е фина и да е пресята поне веднъж. Изсипете около 500 г. от нея в голяма купа и направете кладенче в средата на захарта. В него се изсипва течната смес. Започнете да разбърквате с дървена лъжица, като постепенно вкарвате от захарта в течността. Замесва се тесто, което се доомесва на работен плот с останалата пудра захар. Меси се докато се получи хомогенно, не много лепнещо тесто. Ако е нужно се добавя още пудра захар до получаване на нужната консистенция. За да не лепне при разточването може да намажете дланите си с малко растително масло и да помесите тестото докато обере мазнината от дланите ви. Надявам се да ви хареса!

Рецептата участва в конкурса „Кулинарни изкушения с „Philadelphia“.

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай