Меню

Пътешествие из благоуханния свят на ориенталската кухня

5 декември 2013 | 11:42 | Аз жената
Добави в любими
Пътешествие из благоуханния свят на ориенталската кухня

Приготвяне

След успеха на „Пурпурен цитрус & сладки уханияСилвена Роу отново ни кани на вълнуващо пътешествие из кухнята на Източното Средиземноморие. В „Ориент експрес“, издание на „Ентусиаст“, тя представя 100 леки и изкусителни рецепти, съвършено балансирани ястия в стил „мезе“. Кулинарните предложения са резултат от желанието на Роу да популяризира традиционната ориенталска кухня, придавайки й съвременен вид и вкус. Това е кухня за празник и споделяне с приятели. Храна, вдъхновена от всички краища на Османската империя, с удивителни комбинации от сладко и кисело – мед и канела, шафран и сумак. Със Силвена Роу готвенето е лесно и здравословно, блюдата елегантни и изискани, а вкусовете – силни.

В „Ориент експрес“ Силвена Роу насочва вниманието към вкуснотиите, които всеки може да открие на оживените улични пазари в Дамаск или Истанбул – кюфтета, фалафели и пилафи, както и вкусни сладкиши като ванилова баклава и шоколадов мус с шам фъстък. Книгата предлага бързи и лесни рецепти за всички, които обичат разнообразието и експериментите. Ястията са здравословни и носят вдъхновението и цвета от многобройните пътувания на Роу до любимите й източни дестинации. Акцентът в подбора на рецептите е върху смесването на различни вкусове и аромати – една от най-привлекателните страни на ориенталската кухня. Ентусиазмът на Силвена ще вдъхнови всеки, който иска да разнообрази менюто си и да нагости близките си с необикновени ястия. Провокиращи комбинации, които срещат Изтока със Запада, ярки цветове, красиво аранжирани плата и съблазнителни вкусове – това са изкушенията, които предлага Силвена Роу в „Ориент експрес“.

Книгата ни отвежда на незабравимо пътешествие през благоуханния свят на ориенталската кухня и вкусове – пътешествие за очите и обонянието. „И така, поканете няколко приятели, настанете се удобно, споделете няколко истории и се насладете на храната...“

Силвена Роу е родена и израснала в Пловдив. Баща й, който има турски корени, вдъхва у нея любов към готварството, предавайки й традициите на османската кухня. Семейната и професионалната среда предоставят на Силвена уникалната възможност да сподели с останалите най-доброто от кухнята на Източното Средиземноморие.

Силвена е шеф-готвач в хотел „Мей Феър“, където, след реновацията за няколко милиона лири, през пролетта на 2011 г. отваря врати нейният ресторант „Куинс“. Тя се радва на завидно реноме и известност заради телевизионните си изяви.

Редовно участва в невероятно популярната програма на Би Би Си „Съботна кухня“, както и в предаването „Тази сутрин“ по Ай Ти Ви. Освен това Силвена е сред съдиите в шоуто на Би Би Си „Млад готвач на 2010". От септември 2013 г. тя е водеща на предаването „Щипка сол със Силвена Роу“, излъчвано по bTV – актуално и забавно кулинарно шоу, посветено на изисканата кухня.

Силвена е била шеф-готвач на ресторантите от „Балтик груп“, включително лондонския „Балтик“, на „Ше Кристоф“ и на ресторант „Водка“, а разнообразният й опит в света на храната варира от сътрудничество с известни марки като „Деликатезе“ на „Уейтроуз“, до създаване на рецепти за „Гардиън“. Тя е и кулинарен консултант във филма на Дейвид Кроненберг „Източни обещания“. През 2007 г. книгата „Пиршества“ на Силвена Роу печели престижната награда „Гленфидич храна и напитки“ .

На книжния пазар от 21 ноември 2013 г.
ISBN: 978-619-164-088-1
Превела от английски: Мария Попова
Фотографии: Джонатан Лъвкин
Обем: 192 стр.
Корица: твърда
Формат: 19 х 24,5 см
Корична цена: 30 лв.

Прочетете още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай