Меню

Как да си направим перфектното кафе?

27 март 2014 | 16:10 | Илияна Николова
Добави в любими
Как да си направим перфектното кафе?

Приготвяне

Кафето е любима енергизираща напитка на милиони хора по света. Не само любима, но и необходима! Нужна е на сетивата, нужна е за отскок, но най-вече за наслада! Но за да си направите перфектното кафе е необходимо да знаете някои важни неща. Не е достатъчно просто да сложите смляното кафе в цедката или джезвето и да очаквате то да въплъщава всички вкусове и аромати.

Правило №1 – Купувайте прясно кафе на зърна

Без съмнение, най-добре е да купувате кафе на зърна, изпечено в рамките на няколко дни. Ако не можете да прецените кога точно е приготвено или купувате пакетирано, гледайте след като го отворите да вземете само толкова, колкото ви трябва за деня. Останалото пресипете в плътно затваряща се кутия, за да не изгуби качествата си.

Правило №2 – Винаги дръжте кафето в плътно затворен контейнер

Никога не оставяйте просто така отворения пакет с кафе. Не смилайте цялото количество, за да не изветрее по-бързо. Вместо това смелете количество, необходимо само за дневната употреба (или най-много и за следващия ден). Останалото приберете и затворете плътно в кутия или буркан с капак.

Правило №3 – Избирайте качествено кафе

Според схващанията, най-доброто кафе е онова, което съдържа 100% зърна Арабика. Видове кафе, които съдържат по-голямо количество зърна Робуста се смятат за некачествени, с тежки аромати и много високо съдържание на кофеин. Комбинацията в съотношение 80:20 в полза на Арабиката също е за предпочитане, смятат специалисти.

Правило №4 – Използвайте чиста вода

Нищо не може да съсипе кафето повече от замърсената и некачествена чешмяна вода. За приготвянето на хубаво кафе, използвайте минерална или изворна.

Правило №5 – Не икономисвайте кафе

Ако искате да се насладите на перфектното кафе, не се скъпете! Най-добрата доза за едно еспресо е 7 грама смляно кафе. Натъпчете го много добре в цедката. „Дължината“ на кафето в чашата не трябва да достига ръба на чашата (използвайте малка стандартна чаша за кафе). Специалистите смятат, че дългото кафе е вредно и само разваля истинския вкус на еспресото.

Правило №6 – Внимавайте за температурата

Ако водата е твърде гореща, ще развали вкусовите му качества. Най-добрата температура за направата на хубаво кафе е около 90-100°C. Добре е кафето да тече не повече от 45-50 секунди.

Снимка: Photl

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай