Меню

Салата „Дъга“ в питка от Джейми Оливър

7 май 2014 | 12:33 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
Добави в любими
6 порции, 30 минути
За тази рецепта можете да използвате всякакви сезонни твърди зеленчуци и плодове. Може да ядете салата „Дъга“ просто като салата или пък да си направите сандвич, като я увиете в тънка питка и добавите малко сирене.

Необходими инструменти и съдове:
Белачка за зеленчуци или малко ножче
Ренде с кутия
Дъска за рязане
Кухненска везна
Голяма купа
Ръкавици за еднократна употреба
Празно бурканче с капак
Мерителни лъжички
Необходими продукти:
2 малки главички червено цвекло (около 150 г), по възможност различни цветове
2 моркова
150 г бяло зеле
1 твърда круша
половин връзка прясна мента
половин връзка магданоз
6 малки тънки питки (арабски  или тортили)
50 г саламурено сирене
За дресинга:
5 с. л. кисело мляко
половин ч. л. английска горчица
3 ч. л. ябълков оцет
2 с.л. зехтин

Продукти
Приготвяне

Начин на приготвяне:

1. Измийте главичките цвекло и морковите под течаща студена вода. Изрежете краищата на зеленчуците, както и всички черни точки/петна по тях. Почистете повърхността на зеленчуците леко, с помощта на ножче или белачка, но без да ги белите.

2. Поставете приставката за едро стъргане върху кутията. Поставете кутията ренде стабилно върху дъската за рязане.

3. Настържете първо морковите. Внимавайте да не нараните пръстите си. Щом остане малко парче зеленчук, спрете настъргването. Поставете настърганите моркови в купата.

4. Настържете на едро зелето или го нарежете на тънко. Изхвърлете сърцевината, твърдата част. Измийте и подсушете крушата. Отрежете дръжката и и я настържете цялата. Добавете настърганите зеле и круша в купата.

5. Най-накрая настържете червеното цвекло. По желание може да използвате гумени ръкавици по време на стъргането, за да не се оцветят ръцете ви в червено.

6. Измийте ментата и магданоза и откъснете листата им. Нарежете ги на ситно върху дъската за рязане. Добавете ги в купата.

7. Сложете всички необходими продукти в бурканчето и го затворете добре. Разклатете силно, докато съставките се смесят хубаво. Опитайте на вкус и добавете нещо, ако е необходимо.

8. Залейте настърганите зеленчуци първо с малко дресинг и разбъркайте. Добавете толкова дресинг, че да ви харесва на вкус. Помнете, че ако сипете наведнъж дресинга и вкусът не ви хареса, не може да махнете малко от него. Разбъркайте салатата много добре.

9. Разпределете салатата в питките. Върху зеленчуците натрошете малко сирене. Завийте питките на руло и подвийте единия им край.

Рецептата е на Джейми Оливър от инициативата Food Revolution Day.

Снимка: 24Kitchen

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай