Меню

Как да ароматизираме мазнината за готвене?

9 май 2014 | 17:01 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
Снимка: istock

Продукти
Приготвяне

Използвайте любимите си билки и подправки за ароматизиране на олиото или зехтина ви за готвене, дресинги или свежа употреба! Няма по-вкусно подправено ястие или салата от онова, полято със здравословна мазнина, ухаеща на пресни подправки! Как да го направите у дома?

Измийте и подсушете бутилката, в която ще съхранявате олиото/зехтина. Вземете любимите си билки или подправки и ги поставете в чист съд с капак. Мазнината загрейте леко на тих огън на котлона за няколко минути. Залейте подправките с нея и покрийте плътно с капак. Оставете да изстине на хладно и тъмно място.

Добре е сместа да престои поне една седмица, за да се смесят добре ароматите. Погрижете се съдът, в който съхранявате олиото/зехтина да е добре затворен.

Забележка: Ако използвате мононенаситени масла, каквито са зехтинът и фъстъченото масло, имайте предвид, че те се развалят бързо, затова е най-добре да ги държите в хладилник.

По желание може да се добави чесън, но само за 2-3 дни, за да не заличи дъха на билките и подправките. След това течността се прецежда внимателно през ситна цедка и се затваря в бутилки с плътно затваряща се капачка.

По желание можете да оставите стръкчетата билки в олиото.

Снимка: apothecaryjar.blogspot.com

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай