Меню

Тайната на идеалния омлет

18 май 2014 | 10:48 | Илияна Николова
4 от 3 гласа
Добави в любими
Тайната на идеалния омлет

Приготвяне

Бърканите яйца може и да ви се струват най-лесното нещо, което всички се научават да правят най-напред, но все пак, и те имат своята тайна! Дали яйцата да са студени или на стайна температура, кога и как точно да ги разбъркате, вижте!

Стъпка №1 – Изберете яйцата

Независимо дали яйцата са малки или големи, кафяви или бели, важно е да бъдат добре охладени, преди да започнете с омлета.

Стъпка №2 – Счупете яйцата в купа.

Разбийте с вилица енергично, докато не добият бледожълт цвят. Много хора чукват яйцата направо в тигана, но тогава има опасност те да станат на бучки и да не добият консистенцията, която би трябвало. Добавете щипка сол и щипка пипер в разбитата смес.

Стъпка №3 – Вода или мляко?

Ако искате пухкави яйца, добавете 1 и 1/2 супени лъжици вода към разбърканите яйца. Ако ги предпочитате по-кремави, добавете 1 супена лъжица мляко за всяко яйце.

Стъпка №4 – Подгответе тигана

Най-добре е да направите омлета в по-малък тиган, за предпочитане с незалепващо покритие. Загрейте го на слаб до средно силен огън. След като самият тиган се загрее, тогава добавете мазнината, а не в самото начало!

Стъпка №5 – Бавно изчакайте да се загрее мазнината

Най-добре е да използвате чисто масло. Сложете една бучка и изчакайте да се разтопи. Готово е, когато по повърхността му се образува бяла пяна. Ако забележите, че маслото започва да покафенява го изхвърлете незабавно. Прегорялото масло е токсично.

Ако предпочитате да използвате течна мазнина за готвене, изберете зехтин за готвене.

Стъпка №6 – След като изсипете сместа в тигана, изчакайте за около 10 секунди

Нека яйцата да започнат да отлепят крайчетата си от тигана. Ако искате по-пухкави яйца, изчакайте още няколко секунди. Ако искате съвсем разбити, а не като цял омлет, разбъркайте с помощта на дървена лъжица.

Стъпка №7 – Внимателно разбъркване

Използвайте дървената лъжица за разбъркване на омлета. Така суровите жълтъци ще излязат от обвивката си и ще се сготвят. Това е така, защото белтъкът се сготвя много по-бързо. Ако искате рохки яйца, можете да направите това само за няколко секунди. Готвенето отнема не повече от 2 до 5 минути.

Снимка: Thinkstock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Даниел ( преди 3 години )
Според мен не е нужно 1 щипка сол. Аз си сложих към 5-6 и се получи супер :D. Беше много вкусно по принцип
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
Чеп ( преди 7 години )
Бъркани яйца се казват, защото като ги изсипеш в тигана не ги оставяш да станат "на очи" , а ги разбъркваш в тигана, докато се пържат . Това което показвате , са предварително разбити яйца за омлет , а бъркани при пържене .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 1 rate down comment
xf ( преди 9 години )
Е, боже, доживяхме да четем съвети за най-елементарното нещо - омлета !!!!!!!!Между другото, съветите са грешни, започнеш ли да го бъркаш - стават бъркани яйца, а не омлет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
=/= ( преди 9 години )