Меню

Царска туршия „Ламбрина“

10 ноември 2014 | 11:42 | Илияна Николова
4 от 2 гласа
Добави в любими
3 кг карфиол
1 кг камби
1 кг моркови
1 връзка кервиз
700 мл винен оцет
300 мл олио
400 г захар
9 супени лъжици сол
20 аспирина

Продукти
Приготвяне

Всички зеленчуци се измиват добре и се нарязват в голяма тава или леген. Разбъркват се, за да се смесят равномерно. След това на котлона се слагат да заврат оцетът, солта и захарта. Бърка се до пълно разтваряне на солта и захарта.

След като заври сместа се добавя олиото, разбърква се добре и се добавят аспирините, предварително счукани на прах. Отново се разбърква добре. Аспиринът ще стане на бучки в тази гореща смес, но това да не Ви притеснява.

Готовата марината се изсипва върху зеленчуците и се разбърква добре, за да се смесят хубаво всички съставки. В следващите 24 часа туршията трябва да се разбърква от време на време, а след като минат 24-те часа да се разсипе в буркани.

Трябва да са добре натъпкани и да се долее от маринатата до покриване на продуктите в буркана. Капачките се затягат добре. Бурканите се поставят с обърнати надолу капачки, за да не влиза въздух. Туршията няма нужда от стерилизиране. Може да се съхранява и в бидон.

Снимка и рецепта: Ламбрина Йовчева

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай