Меню

Еленско с розмарин и моркови

14 ноември 2014 | 12:07 | Илияна Николова
5 от 3 гласа
Добави в любими
2 супени лъжици накъсани хапки бекон
1 и ½ кг еленско месо, нарязано на средно големи кубчета
2 чаши нарязани гъби шийтаке
2 глави кромид лук, нарязани на ситно
4 скилидки чесън, смлян
2 супени лъжици коняк или бренди
2 чаши червено сухо вино
1 кубче говежди бульон
¼ чаена лъжичка черен пипер
½ чаена лъжичка мащерка
1 и ¼ супени лъжици сушен розмарин
2 дафинови листа
500 г бейби моркови
1 супена лъжица царевично нишесте
2 супени лъжици вода
3 ч.

  • Порции: 6

Продукти
Приготвяне

Запържете бекона на средно висока температура. След като мазнината се загрее и беконът пусне своите аромати, добавете еленското месо. Запържете месото, докато покафенее и след това го извадете.

Сложете гъбите шийтаке в тигана заедно с лука и чесъна. Разбъркайте и задушете, докато омекнат или за около 1-2 минути. Изсипете коняка, виното и неразтворения бульон. Оставете да се разтвори за около 30 секунди в сгорещения тиган, за да се редуцира вкусът на алкохола. След това досипете водата, за да се разтвори добре бульонът.

Оваляйте еленското месо в дафиновите листа, черния пипер, мащерката и розмарина, за да се овкуси добре. Сложете месото при зеленчуците. След като заври, намалете котлона и оставете да къкри. Обикновено са необходими около 2 часа, за да се сготви добре месото. Добавете вода, ако е необходимо.

Морковите се добавят в последния половин час от процеса на готвене, за да не се скашкат. Когато месото е почти готово, добавете царевичното нишесте и малко вода, за да се сгъсти сосът.

Снимка: Thinkstock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай