Готварство

Еленско с розмарин и моркови

14 Ное 2014 | 12:07 |
Рейтинг:
5 от 3 гласа
Време на приготвяне: 3 часа Порции: 6
Еленско с розмарин и моркови

Продукти:

  • 2 супени лъжици накъсани хапки бекон
  • 1 и ½ кг еленско месо, нарязано на средно големи кубчета
  • 2 чаши нарязани гъби шийтаке
  • 2 глави кромид лук, нарязани на ситно
  • 4 скилидки чесън, смлян
  • 2 супени лъжици коняк или бренди
  • 2 чаши червено сухо вино
  • 1 кубче говежди бульон
  • ¼ чаена лъжичка черен пипер
  • ½ чаена лъжичка мащерка
  • 1 и ¼ супени лъжици сушен розмарин
  • 2 дафинови листа
  • 500 г бейби моркови
  • 1 супена лъжица царевично нишесте
  • 2 супени лъжици вода

Приготвяне:

Запържете бекона на средно висока температура. След като мазнината се загрее и беконът пусне своите аромати, добавете еленското месо. Запържете месото, докато покафенее и след това го извадете.

Сложете гъбите шийтаке в тигана заедно с лука и чесъна. Разбъркайте и задушете, докато омекнат или за около 1-2 минути. Изсипете коняка, виното и неразтворения бульон. Оставете да се разтвори за около 30 секунди в сгорещения тиган, за да се редуцира вкусът на алкохола. След това досипете водата, за да се разтвори добре бульонът.

Оваляйте еленското месо в дафиновите листа, черния пипер, мащерката и розмарина, за да се овкуси добре. Сложете месото при зеленчуците. След като заври, намалете котлона и оставете да къкри. Обикновено са необходими около 2 часа, за да се сготви добре месото. Добавете вода, ако е необходимо.

Морковите се добавят в последния половин час от процеса на готвене, за да не се скашкат. Когато месото е почти готово, добавете царевичното нишесте и малко вода, за да се сгъсти сосът.

Снимка: Thinkstock

Опитайте още: