Меню

Мъфини с пухкава лимонова глазура

26 август 2017 | 06:42 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
100 г масло
2 чаши захар
4 яйца
2 и ½ чаши брашно
2 чаени лъжички сода
1 щипка сол
2 супени лъжици течна ванилия
½ чаша прясно мляко
½ чаша пресен лимонов сок
За глазурата:
6 жълтъка
6 белтъка
2 чаши захар
½ чаша лимонов сок
2 супени лъжици лимонови корички
6 супени лъжици масло
1 чаена лъжичка заквасена сметана
120 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Разбийте маслото на стайна температура с миксер. Към него добавете захарта и разбийте отново с миксера. Прибавяйте едно по едно четирите яйца като след всяко яйце разбивате с миксера. Прибавете брашното, пресято със содата и солта и пак разбийте. Докато бъркате добавете ванилията и ½ чаша мляко. След това добавете ½ чаша пресен лимонов сок. Бъркайте с миксера няколко минути, докато се получи пухкава гладка смес.

Разпределете сместа във формички за мъфини. Печете в загрята на 170 градуса фурна за 15 минути.

Междувременно направете глазурата. Разделете 6-те жълтъка от 6-те белтъка. Към всяка отделна купа добавете по една чаша захар. Разбъркайте жълтъците на водна баня със захарта и към тях добавете ½ чаша лимонов сок, 2 супени лъжици лимонови корички. Бъркайте с телена бъркалка до получаване на гладка смес. Към нея добавете 6 супени лъжици масло на стайна температура. Разбъркайте с дървена лъжица, докато маслото се разтопи. Сложете сместа в хладилника.

През това време поставете купата с белтъците и захарта на водна баня. Разбъркайте с телена бъркалка. Ще се получи бяла полупрозрачна гъста смес. Свалете от котлона. Добавете заквасената сметана. Разбийте с миксер. Ще се получи пухкава смес. Напълнете сместа в сладкарски пош с накрайник за розички.

Притиснете кексчетата в средата с палец, така че срединката им да пропадне. Извадете я и на нейно място с лъжица напълнете по малко от сместа с жълтъците. Върху нея направете розичка от глазурата с белтъците. За карамелен загар завършете като с горелка обгорите леко глазурата.

Снимка и рецепта: Tasty

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай