Готварство

Пудинг с готов козунак

07 Апр 2018 | 06:57 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 50 минути Порции: 7-8
Пудинг с готов козунак

Продукти:

  • 1 малък козунак със стафиди или обикновен
  • масло за намазване
  • 600 мл прясно мляко
  • 400 мл течна сметана, която не е сладка
  • 1 ч.л. ванилова есенция
  • 4 яйца
  • 170 г кристална захар
  • 3 супени лъжици коняк
  • захар, стафиди и шоколадови парченца за поръсване

Приготвяне:

Нарежете козунака на филийки и намажете всяка с масло. Подредете филийките в тава с незалепващо покритие или такава, която е леко намаслена. Важно е филийките да се сложат под лек наклон, за да се закрепят една друга. По желание може да поръсите с още стафиди, шоколадови парченца, захар на кристали.

За да приготвите заливката, сложете в тенджера млякото и сметаната и съвсем леко ги загрейте. Отделно в купа разбийте яйцата, захарта и ванилията. След това прибавете на тънка струйка млечната смес. Много е важно тя да не бъде твърде топла, за да не се сготвят яйцата.

Накрая прибавете коняка. Внимателно залейте филийките, леко притиснете, за да се напоят добре. Сложете тавичката в по-голяма тава, в която сте сипали малко количество топла вода (така както печете крем карамел). Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса до готовност.

Снимки: istock; Youtube

Вижте още: