Меню

Пудинг с готов козунак

7 април 2018 | 06:57 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 малък козунак със стафиди или обикновен
масло за намазване
600 мл прясно мляко
400 мл течна сметана, която не е сладка
1 ч.л. ванилова есенция
4 яйца 
170 г кристална захар
3 супени лъжици коняк
захар, стафиди и шоколадови парченца за поръсване
50 мин.

  • Порции: 7-8

Продукти
Приготвяне

Нарежете козунака на филийки и намажете всяка с масло. Подредете филийките в тава с незалепващо покритие или такава, която е леко намаслена. Важно е филийките да се сложат под лек наклон, за да се закрепят една друга. По желание може да поръсите с още стафиди, шоколадови парченца, захар на кристали.

За да приготвите заливката, сложете в тенджера млякото и сметаната и съвсем леко ги загрейте. Отделно в купа разбийте яйцата, захарта и ванилията. След това прибавете на тънка струйка млечната смес. Много е важно тя да не бъде твърде топла, за да не се сготвят яйцата.

Накрая прибавете коняка. Внимателно залейте филийките, леко притиснете, за да се напоят добре. Сложете тавичката в по-голяма тава, в която сте сипали малко количество топла вода (така както печете крем карамел). Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса до готовност.

Снимки: istock; Youtube

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай