Меню

Рецептата за тирамису на Доника Ризова

2 август 2018 | 05:44 | Мария Дуковска
Добави в любими
6 яйца 
10 чаени лъжици мед или 150 г захар (кафява, бяла, тръстикова..) 
500 г маскарпоне 
2 чаши силно еспресо 
3-4 супени лъжици вино марсала (аз съм изпробвала всякакви комбинации – с Baileys, с Sheridans и малко уиски, с Madeira wine…) 
бишкоти Savoiardi 
какао на прах (предпочитам швейцарско) 
половин чаена лъжичка сол

Продукти
Приготвяне

Разбивате белтъците и солта в купа, докато станат на пяна. Завивате с фолио и оставяте за няколко минути в хладилника. През това време в по-дълбока купа разбивате до побеляване меда и жълтъците (или захарта и жълтъците).

Добавяте маскарпонето като внимателно разбивате, за да не стане на бучки. Прибавете и белтъците. В отделен съд сипете еспресото и алкохола. Дайте малко време на сместа да се охлади и потапяйте за секунди всяка бишкота преди да я подредите в тавичка или стъклен съд. Залейте първи ред със сместа и поставете втори ред.

Завършвате отново с яйчения крем и оставяте десертът да престои една нощ в хладилника. Преди да сервирате поръсете равномерно с какао.

Оберете овациите с чаша уиски и обещайте, че няма да разкривате какво се случва след десерта. Би било прекалено италианско.

Tirami Su в превод трябва да означава „Повдигни ме“. На мен определено ми повдигна самочувствието пред доста претенциозна и разглезена публика. Единствената тайна е в наистина пресните яйца (разбира се, от свободно гледани кокошки).

* * *

Рецептата е предоставена от Доника Ризова, а интервюто с нея може да прочетете тук.

Снимка: istock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай