Готварство

Есенна крем супа със сладки картофи, червена леща и моркови

03 Окт 2018 | 08:58 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 90 мин Порции: 6
Есенна крем супа със сладки картофи, червена леща и моркови

Продукти:

  • ¼ чаша масло
  • 2 сладки картофа, обелени и нарязани на кубчета
  • 3 моркова, обелени и нарязани
  • 1 ябълка, обелена и нарязана
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • ½ чаша червена леща
  • ½ супена лъжица настърган джинджифил
  • ½ чаена лъжичка черен пипер
  • 1 чаена лъжичка сол (без връх)
  • ½ чаена лъжичка кимион
  • ½ чаена лъжичка стрито чили
  • ½ чаена лъжичка червен пипер
  • 4 чаши разтворен зеленчуков бульон
  • кофичка кисело мляко

Приготвяне:

Разтопете маслото в дълбока тенджера. В него запържете нарязаните сладки картофи, моркови, ябълка, лук. Разбърквайте за около 10 минути, докато лукът стане полупрозрачен.

В отделна купичка смесете лещата с джинджифила, черния и червения пипер, кимиона, чилито и бульона. Излейте и разбъркайте съставките в тенджерата с другите зеленчуци. Оставете да кипне на висока температура. След това намалете котлона на средна температура. Покрийте с капак. След около 30 минути, когато зеленчуците са вече меки, свалете от огъня.

С помощта на пасатор пасирайте супата. Можете да използвате и блендер, само че с него трябва да пасирате супата на порции, тъй като няма да се събере в него.

Върнете пасираната крем супа в тенджерата. Отново кипнете за около 10 минути. Към нея добавете киселото мляко. Сервирайте с крутони.

Снимка: iStock

Опитайте още: