Лазаня с пуешко от Опра Уинфри
23 Ное 2018 | 08:50 | Михаела Лазарова Време на приготвяне: 120 мин Порции: 6
Продукти:
- За соса
- 350 г кайма от пуешки гърди без тлъстини
- 2 ч. л. гранулиран чесън
- 2 ч. л. гранулиран лук
- ½ ч. л. млени семена резене
- 3 с. л. ситно накълцан пресен магданоз
- 1½ с. л. ситно накълцан пресен босилек
- 2 ч. л. сол
- ¾ ч. л. прясно смлян черен пипер
- 2 ч. л. зехтин екстра върджин
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1½ с. л. накълцан пресен чесън
- ⅓ чаша сухо бяло вино
- 2 консерви (по 800 г) цели домати, със сока
- Щипка сода бикарбонат (по желание)
- „Кори“ за лазаня
- 2 големи тиквички
- 1 бяла или жълта ряпа, или глава целина, обелена
- 1 голям тънък патладжан, обелен по желание
- 225 г моцарела, нискомаслена, настъргана
Приготвяне:
Приготвяне на соса: Сложете пуешкото в голяма купа. Добавете гранулираните чесън и лук, резенето, магданоза, босилека, солта и черния пипер и омесете добре. Загрейте 1 ч. л. от зехтина в голяма тенджера на умерено слаб огън. Добавете лука и гответе около 5 минути, докато омекне, без да се препържва.
Сложете чесъна и оставете да пусне аромата си за 1 минута. Прехвърлете чесъна и лука в купа, усилете котлона на средно висока степен, добавете останалата 1 ч. л. зехтин и каймата с подправките, като я раздробите с дървена лъжица. Гответе 10 минути или до готовност. Сипете виното и оставете да се изпари за около 3 минути.
Върнете лука и чесъна в тенджерата, разкъсайте с ръце доматите и ги добавете. Когато сосът започне да завира, намалете огъня на умерен към слаб и оставете да къкри 1 час. Опитайте на вкус и добавете още сол и/или черен пипер, ако е нужно. Ако сосът е малко кисел, вместо да добавяте захар, неутрализирайте киселинността с щипка сода.
Приготвяне на лазанята и печене: Загрейте фурната на 175°С. С ренде тип мандолина, нарежете зеленчуците на тънки филийки. Разнесете тънък слой от соса (около ⅕) на дъното на тавата. Поръсете с ⅕ от настърганата моцарела. Отгоре подредете половината филийки тиквички. Продължете, като направите още 4 реда сос, сирене и зеленчуци и завършите с тиквички, сос и моцарела.
Сложете лазанята във фурната и печете 45 минути до 1 час, докато зеленчуците са готови. Включете грила на фурната. Извадете тавата и отцедете в мивката излишната течност (за разлика от традиционните кори за лазаня, зеленчуковите пускат много течност).
Поставете тавата под грила и печете около 5 минути, докато моцарелата се запече. Извадете лазанята от фурната, оставете 10 минути да поизстине, разрежете и сервирайте.
Рецептата е част от книгата „Храна, здраве и щастие“ от Опра Уинфри
Снимки: Издателска къща "Хермес"; Reuters
Вижте още: