Меню

Коледен хляб с плодове и ядки

18 декември 2018 | 12:36 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
Добави в любими
2 ч.ч. брашно
1/2 ч. ч. захар
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 голямо масло
1 опаковка сирене рикота
150 г сушени плодове по ваш избор
100 г счукани орехи
2-3 големи яйца
малко настъргана лимонова кора, по желание
1 ч.л. екстракт от ванилия
90 мин

  • Порции: 4-5

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. В голяма купа смесете брашното, захарта, бакпулвера и солта. Прибавете и маслото, разбъркайте с помощта на вилица, докато се образува текстура, която наподобява едри трохи. Отделно разбъркайте рикотата, сушените плодове, орехите, ванилията, лимоновата кора и яйцата. Трябва да се получи хомогенна смес.

След това я прибавете към сухите съставки. Първоначално разбъркайте с помощта на шпатула, след което размесете внимателно тестото с ръце. Във форма за печене сложете на дъното и по стените хартия за печене, след което разпределете тестото.

Печете за около 50-60 минути, като с помощта на клечка за зъби може да проверите дали хлябът е станал. След като се охлади може да поръсите с пудра захар.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай