Меню

Козунаци с шоколад и ядки

15 април 2023 | 11:47 | Михаела Лазарова
5 от 4 гласа
Добави в любими
Съставки
2 и 3/4 чаши брашно
1 щипка сол
1/4 чаша захар 
5 прахчета ванилия
3/4 чаша прясно мляко
1 чаена лъжичка захар
7 г суха мая
3 яйца
125 г разтопено масло
За плънката:
125 г тъмен или млечен шоколад
60 г масло
50 г счукани ядки по ваш избор и още за поръсване
200 мин.

  • Порции: 4-5

Продукти
Приготвяне

В купа комбинирайте брашното, солта, ванилията и захарта. Затоплете леко млякото и прибавете в него маята и 1 ч.л. захар. Разбъркайте добре, за да се разтвори маята, след което оставете за 5-10 минути, за да шупне. Отделно разбийте яйцата с разтопеното, но не вряло масло и заедно с маята ги прибавете към сухите съставки. Бъркайте докато се получи меко тесто, което размесете за 8-10 минути.

Сложете тестото в леко намаслена купа и го намажете с малко разтопено масло. Покрийте купата с кърпа или свежо фолио и я сложете на топло място, докато тестото удвои размера си (за около 1 час).

Пригответе плънката като разтопите шоколада с маслото на водна баня и прибавите ядките към него.

След като тестото е готово, върху леко набрашнен плот отново го размесете. Разстелете го с ръцете си във формата на квадрат с приблизителни размери 40х40 см.

Разпределете шоколадовата плънка, захлупете внимателно двата края на квадрата. Разрежете го на две, след което всяка половинка отново на две и така докато се получат двойни ленти. Всяка лента се усуква няколко пъти, а след това две по две, завиват се като гнездо и се поставят в намаслена тавичка или върху хартия за печене за още 40 минути, за да бухне отново тестото.(Ако не искате да правите няколко малки козунака, след като сте намазали тестото с шоколада, отново го сгънете на две, разрежете с нож и усучете всяка половина, след което я сплетете на плитка с другата.)

След това се намазват с малко жълтък и се поръсват с ядки и кристална захар. Печете козунаците в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25-30 минути или докато станат златистокафяви.

Кадри: Youtube; снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай