Готварство

Питки със зелен лук и масло

26 Апр 2019 | 06:31 |
Рейтинг:
5 от 2 гласа
Време на приготвяне: 180 минути Порции: 8
Питки със зелен лук и масло

Продукти:

  • 500 г брашно
  • 20 г прясна мая (1/2 кубче)
  • 1 яйце
  • 270 мл топла вода
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. захар
  • 125 г разтопено масло
  • 2 връзки зелен лук
  • 50 г сусам

Приготвяне:

Маята се разтваря в 50 мл от водата заедно със захарта и се оставя да шупне. В купа смесете брашното, солта, яйцето, останалата част от водата, зехтина. Добавете маята и замесете меко тесто. След това сложете в купа тестото и го покрийте със свежо фолио. Оставете го да втаса за около 30-40 минути. В сух тиган запечете леко сусамените семена.

Когато тестото е готово разделете го на 8-10 еднакви по големина топки. Леко ги разточете с дебелина около 0,5 см в кръгла форма. Намажете ги с разтопеното масло, поръсете със сусам и наситнения лук.

Навийте всяка кора на руло, а след това на охлювче. Отново разточете всяко охлювче на кръгла кора с дебелина 2 см. Сложете питките да се пекат в тава върху хартия за печене в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилатор (220 ако е без). След 10-15 минути питките ще са готови.

Снимка: iStock

Рецептата е част от книгата на Лора и Стоян „Сезони в кухнята“

Вижте още: