Готварство

Пилешко сувлаки с дзадзики

28 Юни 2019 | 06:20 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 200 мин Порции: 4
Пилешко сувлаки с дзадзики

Продукти:

  • ¼ чаша зехтин
  • 2 супени лъжици лимонов сок
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 1 чаена лъжичка сушен риган
  • ½ чаена лъжичка сол
  • 500-600 г пилешки гърди без кост
  • За соса дзадзики:
  • 1 кофичка кисело мляко
  • ½ краставица, обелена и нарязана
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 2 чаени лъжици оцет
  • 1 скилидка чесън, пресована
  • 1 щипка сол

Приготвяне:

Смесете ¼ чаша зехтин с лимоновия сок, двете скилидки чесън, ригана и солта. Смесете ги в дълбока купа. В нея сложете пилешкото, предварително нарязано на хапки. Покрийте с маринатата. Оставете да се маринова за 2 часа.

През това време смесете киселото мляко с лъжицата зехтин, оцет, чесън и щипка сол в друга купа. Разбъркайте. Добавете ситно нарязаната краставица. Отново разбъркайте и приберете в хладилник, за да се охлади също за час-два.

Загрейте скарата на средна температура. Намазнете я с напоен с мазнина плат. Оставете пушекът да премине и чак тогава поставете предварително нанизаните на шишчета пилешки месца.

Сервирайте сувлакито с гарнитура дзадзики.

Снимка: iStock

Опитайте още: