Готварство

Пуканите чорбаджийки на баба ми

13 Юли 2021 | 06:03 |
Рейтинг:
5 от 4 гласа
Време на приготвяне: 60 мин Порции: 5-6
Пуканите чорбаджийки на баба ми

Продукти:

  • Чорбаджийски чушки – 500 г
  • Сол – 1 с.л.
  • Захар – 1 ч.л.
  • Мед – 1 ч.л.
  • Оцет (ябълков или дюлев) – 50 мл
  • Чесън – 1 глава
  • Копър – 1 връзка
  • Магданоз – по желание
  • Орехи – 3-4 броя
  • Морков – 1 брой по желание

Приготвяне:

Представяме ви една лесна рецепта за невероятно вкусни чушлета на нашата астроложка Петя Георгиева.

Чушките съвсем леко се запичат от 2-те страни. Не бива да прегарят. Аз това го правя в парти-грила, но всяка домакиня може да го направи където ѝ е удобно. Слагат се в похлупен съд да се задушат и да омекнат. Прави се марината от солта, захарта и меда, които се прибавят в оцета и се разбъркват до стопяване. Ако оцетът е домашен и е прекалено силен може да се разреди с вода до 8%.

Копърът (и магданозът) се накълцват, орехите се почистват и начупват на дребно, морковът се обелва и се реже на колелца. През това време чушките са изстинали и се подреждат в подходящ съд (може и в буркан) ред чушки, малко от зелената подправка, няколко парченца орехи, 1-2 колелца морков и 1 необелена скилидка чесън. Заливат се с маринатата. Съдът се захлупва и се оставя в хладилника за поне 24 часа, след което ястието е готово за консумация.

При сервиране се залива деликатно със зехтин или друга предпочитана растителна мазнина, а скилидката чесън се обелва и нарязва в момента на сервирането. Желателно е да се съхранява в хладилник, дори ако се направи в по-голямо количество.

Снимка: Петя Георгиева

Рецептата на астролог Петя Георгиева за патладжанена импровизация

Вижте още: