Меню

Сушено свинско филе с подправки

8 ноември 2019 | 05:32 | Михаела Лазарова
4 от 4 гласа
Добави в любими
1 кг свинско контра филе или рибица
За маринатата:
150 мл водка (може да се ползва и домашна ракия, ако не е ароматизирана)
3 с.л. сол
3 с.л. захар или 1 ч.л. захар, 1 ч.л. мед (за предпочитане)
3 с.л. олио, зехтин или друга предпочитана течна растителна мазнина
1 пакетче млян черен пипер
За овалването:
3-4 с.л. сладък червен пипер
1 ч.л. лют червен пипер
3-4 с.л. ронена чубрица
2-3 с.л. чесън на прах
1-2 ч.л. черен пипер на прах
1 ч.л. сол (ако е необходимо!)
25 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Месото се прорязва на ленти, дебели 1-2 см, като не се разделят, а се оставя около 1 см неразрязано в основата. Поставя се в подходящ съд, с плътен капак. Водката, солта, захарта, медът, олиото и черният пипер се смесват в отделен съд, разбъркват се до стопяване на солта, захарта (меда) и се заливат върху месото, така че то да се потопи равномерно. Съдът се похлупва и се оставя за 3 денонощия в хладилника, като се разбърква от време на време.

След 3-тото денонощие се изважда от течността, разрязват се парчетата докрай и се подсушават с домакинска хартия. Пробва се малко парченце от месото за соленост и ако е необходимо в сухите подправки се прибавя допълнително сол (виж в съставките). Докато месото се подсушава се смесват сухите подправки и се разбъркват така, че да станат компактна маса.

След това се овалва в тях изключително старателно. Не бива никъде да остават необработени места. Поставя се в подходящ съд (плоска чиния, съд с решетъчно дъно) и се прибира в хладилника.

Може да се консумира още на следващия ден, овкусено е, но все още е леко влажно. Но може да се остави за няколко дни да си поеме подправките по-дълбоко и да се засуши.

При добро желание и подходящи условия парчетата могат да се нанижат на връв и да се окачат на сухо и проветриво място да изсъхнат. Колкото са по-сухи, толкова по-лесно се режат и толкова са по-вкусни.

Тази видинска коледна пикантерия се приготвя предимно във Видинския край и е предпочитано мезе по коледните празници. Идеята е на Таня и Любен Цветкови, а апетитното изпълнение на астролог Петя Георгиева.

Пуканите чорбаджийки на баба ми

Снимка: Петя Георгиева

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай