Меню

Тайландско пикантно пиле с босилек и ориз

7 декември 2019 | 05:34 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1/3 чаша пилешки бульон
1 супена лъжица сос от стриди, готов 
1 супена лъжица соев сос
2 супени лъжици рибен сос, готов
1 чаена лъжица захар
1 чаена лъжица кафява захар
2 супени лъжици олио
500 г пилешки гърди без кост, нарязани
¼ чаша лук, нарязан
4 скилидки чесън, пресован
2 супени лъжици чили или люта чушка 
1 чаша ситно нарязан пресен босилек
2 чаши варен ориз 
1-2 стръка пресен магданоз
45 мин

  • Порции: 4

Продукти
Приготвяне

Разбъркайте заедно пилешкия бульон, соса от стриди, соевия сос, рибения сос, бялата и кафявата захар в купа, докато се смесят добре. Загрейте дълбок тиган на средна към висока температура. Изчакайте олиото да се загрее. В него запържете пилешкото, докато побелее или за около 3 минути. Добавете лука, чесъна, нарязаните люти чушки чили. Гответе, докато всички продукти започнат да се карамелизират, а соковете им се сгъстят. Добавете 1 супена лъжица от сместа от сосове в тигана. Разбъркайте добре, за да се карамелизира и той или около 1 минута.

Добавете остатъка от сосовете. Разбърквайте и гответе, докато дъното на тигана се деглазира. Гответе още 2-3 минути, докато сосовете глазират месото и полепнат по него. Добавете босилека. Разбъркайте за 20-30 секунди и свалете от огъня. Сервирайте с варен ориз. Поръсете с пресен магданоз.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай