Готварство

Тайландско пикантно пиле с босилек и ориз

07 Дек 2019 | 05:34 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 45 мин Порции: 4
Тайландско пикантно пиле с босилек и ориз

Продукти:

  • 1/3 чаша пилешки бульон
  • 1 супена лъжица сос от стриди, готов
  • 1 супена лъжица соев сос
  • 2 супени лъжици рибен сос, готов
  • 1 чаена лъжица захар
  • 1 чаена лъжица кафява захар
  • 2 супени лъжици олио
  • 500 г пилешки гърди без кост, нарязани
  • ¼ чаша лук, нарязан
  • 4 скилидки чесън, пресован
  • 2 супени лъжици чили или люта чушка
  • 1 чаша ситно нарязан пресен босилек
  • 2 чаши варен ориз
  • 1-2 стръка пресен магданоз

Приготвяне:

Разбъркайте заедно пилешкия бульон, соса от стриди, соевия сос, рибения сос, бялата и кафявата захар в купа, докато се смесят добре. Загрейте дълбок тиган на средна към висока температура. Изчакайте олиото да се загрее. В него запържете пилешкото, докато побелее или за около 3 минути. Добавете лука, чесъна, нарязаните люти чушки чили. Гответе, докато всички продукти започнат да се карамелизират, а соковете им се сгъстят. Добавете 1 супена лъжица от сместа от сосове в тигана. Разбъркайте добре, за да се карамелизира и той или около 1 минута.

Добавете остатъка от сосовете. Разбърквайте и гответе, докато дъното на тигана се деглазира. Гответе още 2-3 минути, докато сосовете глазират месото и полепнат по него. Добавете босилека. Разбъркайте за 20-30 секунди и свалете от огъня. Сервирайте с варен ориз. Поръсете с пресен магданоз.

Снимка: iStock

Вижте още: