Меню

Домашен пастет от пилешки дроб

11 януари 2020 | 05:52 | Илияна Николова
Добави в любими
225 г масло 
2 глави лук, нарязан на много ситно 
1 ябълка, обелена и нарязана 
450 г пилешки дроб 
60 мл бренди 
2 супени лъжици сметана
1 чаена лъжица лимонов сок
1 и ½ чаени лъжици сол 
¼ чаена лъжица черен пипер
60 мин

  • Порции: 1

Продукти
Приготвяне

Отделете 110 г от маслото и го оставете настрана да се размекне на стайна температура.

Нарежете на ситно лука и ябълката или ги смелете в кухненски робот, чопър или подобен уред. Загрейте 30 г от маслото в голям тиган на средна температура. Запържете лука и ябълката, докато омекнат и станат кафяви. Прехвърлете ги обратно в чопъра. Измийте пилешките дробчета, подсушете. Нарежете ги, ако е необходимо.

В същия тиган разтопете 50 г от маслото на висока температура. Запържете дробчетата, като разбърквате постоянно. След като покафенеят ги извадете с решетъчна лъжица, за да се отцедят от мазнината. Оставете настрана.

Намалете котлона до слаба температура. Излейте брендито в тигана. Внимавайте, защото може да се появи пламък. Изчакайте го да угасне от само себе си. След това в тигана добавете дробчетата и сместа от чопъра. Прибавете сметаната. Разбъркайте за няколко минути. Прехвърлете сместа в чопъра и пасирайте до гладка смес.

Прехвърлете пастета в подходящ съд за охлаждане и приберете в хладилник за 1 час. В чопъра добавете заделените 110 г масло. Върнете 1/3 от пастета в чопъра и пасирайте. Повторете с останалите части пастет до пълното му гладко пасиране. Добавете лимонов сок, сол и пипер и пасирайте за последно.

Прехвърлете пастета в подходящ съд и охладете в хладилник.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай