Готварство

Френска лучена супа със сирена в мултикукър

13 Яну 2020 | 12:22 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 5 часа Порции: 6
Френска лучена супа със сирена в мултикукър

Продукти:

  • 6 супени лъжици масло
  • 4 големи глави лук, нарязан на рингове
  • 1 супена лъжица захар
  • 2 скилидки чесън, пресован
  • 120 мл шери
  • 1 и ½ л телешки бульон
  • сол на вкус
  • ¼ чаена лъжица сушена мащерка
  • 1 дафинов лист
  • 8 филийки франзела
  • 60 г сирене Грюер, настъргано
  • 40 г сирене Ементал, настъргано
  • 20 г сирене Пармезан, настъргано
  • 2 супени лъжици настъргана моцарела

Приготвяне:

Загрейте маслото в тенджера на средна към висока температура. Задушете в него лука, докато омекне или за 10 минути. Поръсете лука със захарта, намалете котлона и разбъркайте добре, докато захарта се разтвори. Оставете да къкри 30 минути, докато лукът омекне напълно. Добавете към него чесъна и разбърквайте за около минута.

Излейте шерито в тенджерата. С дървена лъжица разбъркайте добре, като се постараете да изстържете загорелите остатъци от дъното на съда.

Прехвърлете лука в мултикукъра. Залейте с бульона. Овкусете със сол, мащерка и дафинов лист. Покрийте и гответе за 4 часа. 10 минути преди да сервирате супата я гарнирайте с препечени филийки франзела.

Междувременно смесете настърганите сирена. Разпределете горещата супа в купички и към всяка купичка добавете от сирената. Те ще се разтопят след няколко минути.

Снимка: iStock

Вижте още: