Меню

Ризото с пиле и аспержи

19 февруари 2020 | 06:22 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
500 мл пилешки бульон

1 супена лъжица зехтин

3 скилидки чесън, пресован

2 броя пилешки гърди без кост, нарязани на едри кубчета

2 чаени лъжици зехтин

½ глава лук, нарязан

1 чаша ориз арборио

125 мл бяло вино

250 г аспержи, нарязани

½ чаена лъжица риган

½ чаена лъжица босилек

сол и черен пипер на вкус

75 г пресен пармезан
60 мин

  • Порции: 4

Продукти
Приготвяне

Кипнете пилешкия бульон в дълбок тиган. Намалете котлона и го поддържайте топъл.

В отделен тиган загрейте 1 супена лъжица зехтин на средна температура. Запържете чесъна за 1 минута. Добавете нарязаното на едри кубчета пилешко и разбърквайте постоянно, докато добие златист загар. Оставете настрана.

В същия тиган загрейте 2 супени лъжици зехтин. В тях запържете лука, докато омекне или за 1 минута. Добавете ориза и продължете да готвите, разбърквайки или докато лукът започне да покафенява. Залейте с виното. Добавете аспержите. Продължавайте да бъркате, докато виното се абсорбира. Намалете котлона. Добавете 1/3 от бульона. Разбърквайте, докато се абсорбира или около 10 минути.

Добавете още 1/3 от бульона и отново изчакайте да се абсорбира. Овкусете с риган и босилек. Залейте с останалия бульон и отново изчакайте течността да се поеме от ориза. Овкусете със сол и пипер. Поръсете с пармезан. Добавете пилешките кубчета и разбъркайте финално.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай