Готварство

Ризото с пиле и аспержи

19 Фев 2020 | 06:22 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 60 мин Порции: 4
Ризото с пиле и аспержи

Продукти:

  • 500 мл пилешки бульон
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 3 скилидки чесън, пресован
  • 2 броя пилешки гърди без кост, нарязани на едри кубчета
  • 2 чаени лъжици зехтин
  • ½ глава лук, нарязан
  • 1 чаша ориз арборио
  • 125 мл бяло вино
  • 250 г аспержи, нарязани
  • ½ чаена лъжица риган
  • ½ чаена лъжица босилек
  • сол и черен пипер на вкус
  • 75 г пресен пармезан

Приготвяне:

Кипнете пилешкия бульон в дълбок тиган. Намалете котлона и го поддържайте топъл.

В отделен тиган загрейте 1 супена лъжица зехтин на средна температура. Запържете чесъна за 1 минута. Добавете нарязаното на едри кубчета пилешко и разбърквайте постоянно, докато добие златист загар. Оставете настрана.

В същия тиган загрейте 2 супени лъжици зехтин. В тях запържете лука, докато омекне или за 1 минута. Добавете ориза и продължете да готвите, разбърквайки или докато лукът започне да покафенява. Залейте с виното. Добавете аспержите. Продължавайте да бъркате, докато виното се абсорбира. Намалете котлона. Добавете 1/3 от бульона. Разбърквайте, докато се абсорбира или около 10 минути.

Добавете още 1/3 от бульона и отново изчакайте да се абсорбира. Овкусете с риган и босилек. Залейте с останалия бульон и отново изчакайте течността да се поеме от ориза. Овкусете със сол и пипер. Поръсете с пармезан. Добавете пилешките кубчета и разбъркайте финално.

Снимка: iStock

Вижте още: