Готварство

Пълнозърнест хрупкав соден хляб с розмарин

30 Мар 2020 | 05:44 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 90 мин Порции: 10
Пълнозърнест хрупкав соден хляб с розмарин

Продукти:

  • 1 стрък пресен розмарин
  • 200 г пълнозърнесто брашно
  • 275 г пшеничено брашно
  • 300 мл прясно мляко
  • 1 чаена лъжица сода за хляб
  • 1 щипка сол
  • 6 супени лъжици мед

Приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. Оберете листенцата розмарин от стъблото.

В голяма купа смесете пълнозърнестото брашно с листенцата. Пресейте пшениченото брашно със содата и солта. Добавете ги към другото брашно. Прибавете млякото и меда. Омесете много добре, докато се получи меко тесто.

Поръсете с брашно повърхност за месене и омесете с ръце тестото върху нея. Оформете го в кръгла форма. С нож направете два кръстосани прореза отгоре на тестото. Оставете го да втаса за 30-40 минути. Печете в загрята фурна до златистокафяво или около 45-50 минути.

След като го извадите от фурната го покрийте с памучна кърпа за 10-15 минути, за да омекне.

Снимка: iStock

Опитайте още: