Меню

Канелен козуначен венец с ядки

14 април 2020 | 11:02 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1/2 кубче мая
1/2 ч.л. захар
3/4 чаша топло мляко
60 г разтопено масло
2 жълтъка
2 и 3/4 чаши брашно
1/4 чаша гранулирана захар, (50 г)
За пълнежа
250 г меко масло
210 г захар
2-3 с.л. канела
50 г счукани орехи - по желание
За намазване:
Останалото количество от плънката
1 жълтък
180 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

В по-голяма купичка или чаша разтворете маята в много малко количество топла вода и 1/2 ч.л. захар. След това прибавете към нея топлото мляко (но не твърде топло, за да не сготвите жълтъците), жълтъците и разтопеното масло. В купа пресейте брашното, направете кладенче и сипете сместа с маята, както и захарта (50 г). Омесете добре меко тесто, покрийте купата с кърпа или свежо фолио и го оставете за около 1 час да удвои размера си. Върху леко набрашнен плод разточете с точилка тестото.

Комбинирайте мекото масло, захарта и канелата. Намажете хубаво цялото тесто и поръсете с ядките. Започнете да го навивате внимателно на руло. Когато го завиете, с помощта на много остър нож го разрежете на две по дължина (в единия му край не го разрязвайте напълно, за да ви е лесно сплитането и навиването), след което внимателно сплетете на плитка.

Завийте го като венец и го сложете в тава върху хартия за печене. Намажете венеца хубаво с останалото масло, канела и захар. Покрийте тавата с кърпа и оставете отново да удвои размера си. След това намажете венеца с жълтък и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35-40 минути или до готовност.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай