Меню

Украински козунак за Великден

11 април 2022 | 12:19 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 мая
125 мл топла вода + 1 лъжичка
200 г пудра захар 
750 мл топло прясно мляко
500 г + 1,5 кг брашно
6 яйца + 1, разбити 
225 г масло, размекнато + 2 супени лъжици 
¼ чаена лъжица сол
¼ чаена лъжица лимонова кора
240 мин

  • Порции: 3

Продукти
Приготвяне

Смесете маята със 125 мл топла вода. Оставете да се активира. Междувременно разтворете 100 г пудра захар в топлото мляко. Охладете до стайна температура. След като се охлади, добавете сместа към разтворената мая заедно с 500 г от брашното. Разбъркайте добре с дървена лъжица. Покрийте с капак и оставете на топло място, докато сместа започне да образува мехурчета и удвои обема си или за около 2 часа.

Разбъркайте набъбналата смес с разбитите 6 яйца със 100 г пудра захар, размекнатото масло, солта и лимоновите корички. Разбъркайте добре, за да се смесят. Започнете да добавяте останалото брашно по около 150 г на добавяне. Омесете постепенно, докато се получи меко тесто. Месете тестото върху набрашнен плот, докато стане меко и еластично или за около 10-15 минути. Поставете тестото в намазнена купа. Оставете да втаса на топло за 2 часа, докато удвои обема си. Промушете го с пръст, за да проверите дали се връща обратно. Оставете за още 30 минути.

Разделете тестото на 3. Оформете кръгли козунаци и ги поставете в подготвени намазнени тави. Отново оставете да втасат за 45 минути до 1 час, докато удвоят обема си. Разбийте останалото 1 яйце с 1 супена лъжица вода. Намажете козунаците с него. Печете за около 1 час в загрята на 180 градуса фурна. След като са готови, намажете козунаците с разтопеното масло за мека коричка.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай