Меню

Морковена торта без яйца

9 май 2020 | 11:55 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
170 г пудра захар
60 г кафява захар
280 г брашно
1 и ½ чаена лъжица бакпулвер 
1 чаена лъжица канела
½ чаена лъжица сол
115 г масло, разтопено
100 мл соево мляко
1 чаена лъжица ванилия
230 г фино настъргани моркови 
180 г счукани орехи 

За глазурата:
150 г пудра захар
3 супени лъжици пресен лимонов сок
120 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 190-200 градуса. Намажете кръгла тортена форма с мазнина.

Смесете двата вида захар, брашното, бакпулвера, канелата и солта. Смесете ги добре или пресейте заедно. Добавете маслото, соевото мляко и ванилията. Смесете добре с лъжица. Добавете още малко мляко, ако се налага. Прибавете и настърганите моркови и орехите. Разбъркайте и изсипете сместа във формата. Печете за 50 минути. Проверете сместа с клечка дали е изпечена добре, ако се налага върнете за още 10 минути във фурната. Изпечената смес трябва съвсем леко да лепне, не трябва да е напълно суха.

Оставете да се охлади за 30 минути и чак тогава извадете от формата. Приберете тортата в хладилник да се охлади напълно за 1 час, ако ще гарнирате с глазура отгоре.

За глазурата:

Смесете продуктите за глазурата. Разбъркайте много добре, докато се получи лепкава консистенция. Залейте охладената торта с глазурата и отново върнете в хладилника за 30 минути преди да сервирате.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай