Готварство

Пикантно пиле с джинджифил по тайландски

09 Юни 2020 | 05:55 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 45 мин Порции: 4
Пикантно пиле с джинджифил по тайландски

Продукти:

  • 300 г ориз жасмин
  • 830 мл вода
  • 2 супени лъжици олио
  • 3 скилидки чесън, пресован
  • 500 г пилешки гърди без кожа, нарязани
  • 2 супени лъжици рибен сос
  • 1 супена лъжица захар
  • 50 г пресен джинджифил, нарязан на кубчета
  • 1 голяма червена чушка, нарязана
  • 70 г гъби, нарязани
  • 4 дребни глави лук, нарязан
  • ½ чаена лъжица лют сос
  • 2 супени лъжици пилешки бульон
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2 супени лъжици кориандър

Приготвяне:

Кипнете вода в тенджера. Във врящата вода сварете ориза, като разбърквате непрекъснато. След като омекне го отцедете. Загрейте олиото в дълбок тиган на средна температура. В него запържете чесъна и пилешкото. Разбърквайте за около 2-3 минути. Прибавете рибения сос, захарта, джинджифила, чушката, лука, гъбите. Разбърквайте за няколко минути, докато пилешкото побелее, а зеленчуците омекнат.

Разтворете отделно лютия сос в предварително разтворения или сварен пилешки бульон и разбъркайте. Овкусете със сол и пипер. Поръсете с кориандъра. Добавете този сос към пилешкото и разбъркайте.

Сервирайте върху канапе от сварения ориз и поръсете с още малко кориандър.

Снимка: iStock

Опитайте още: