Меню

Лозови сармички с лимон и копър

22 юли 2020 | 05:57 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
375 г дългозърнест ориз 
1 глава лук, ситно нарязан
25 г ситно нарязан копър 
25 г ситно нарязани листа мента 
2 литра зеленчуков бульон, разтворен предварително 
180 мл пресен лимонов сок
60 броя лозови листа 
Гореща вода при нужда 
50-60 мл зехтин
120 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

В голям тиган на средна към висока температура сотирайте ориза в мазнината заедно с лука, копъра и ментата за около 5 минути или докато оризът омекне леко. Залейте с половината от бульона, намалете котлона и оставете за 15 минути, докато оризът поеме течността. Добавете половината от лимоновия сок и свалете от котлона.

Започнете да пълните лозовите листа всяко с по 1 лъжица от ориза. Увийте и стегнете листата. Подредете ги в дълбока тенджера. Поръсете с остатъка от лимоновия сок и още малко зехтин. Залейте и с остатъка от бульона, така че да покрие листата. Ако не ви стигне, добавете още малко гореща вода. Притиснете сармите с чиния и ги оставете да къкрят на слабо за още 1 час.

Спестете си чакането по опашки и поръчайте бързо, лесно и удобно онлайн продукти от хипермаркети HIT от shop.gladen.bg.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай