Готварство

Броколи със задушен карамелизиран лук

16 Сеп 2020 | 10:04 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 30 мин Порции: 4
Броколи със задушен карамелизиран лук

Продукти:

  • 1 голяма глава броколи (800 г)
  • 4-5 глави лук
  • 1 бучка масло
  • 1 супена лъжица захар
  • 2 супени лъжици олио
  • 1 щипка черен пипер
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка див лук
  • 1 щипка чесън на гранули

Приготвяне:

Броколито се разделя на розички. Сварява се във вряща вода за 4-5 минути. Веднага след това се охлажда под студена течаща вода в гевгир. Овкусява се със зехтина, солта, черния пипер, дивия лук и чесъна. Разбърква се добре, за да полепнат всички подправки по него. 

Междувременно лукът се задушава в разтопеното на средна температура масло заедно със захарта. Разбърква се постоянно, докато омекне и се карамелизира. 

Броколите се сервират в голямо плато, аранжирани в края, а в средата се поставя карамелизирания лук. Ястието е подходящо като гарнитура или топло предястие. 

Снимка: личен архив

Опитайте още: