Готварство

Пай с пилешко и зеленчуци

25 Ное 2020 | 04:11 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 90 мин Порции: 10
Пай с пилешко и зеленчуци

Продукти:

  • 500 г пилешки гърди, нарязани
  • 4 моркова, нарязани
  • 150 г грах
  • 3-4 стръка целина, нарязани
  • 75 г масло
  • 1 глава лук, нарязан
  • 5 супени лъжици брашно
  • ½ чаена лъжица сол
  • ¼ чаена лъжица черен пипер
  • 400 мл пилешки бульон
  • 150 мл прясно мляко
  • 1 пакет бутертесто или тесто за пай по избор

Приготвяне:

Загрейте фурната на 220 градуса. Отделно на котлон загрейте малко мазнина в дълбок тиган. Запържете пилешкото, морковите, граха и целината. Добавете водата, покрийте и оставете да заври за 15 минути. Свалете от котлона, отцедете, извадете съдържанието и оставете настрана.

В същия тиган на средна температура запържете лука в разтопеното масло за няколко минути. Добавете брашното, солта, пипера. Разбъркайте. Бавно добавете пилешкия бульон и млякото. Разбърквайте непрекъснато. Оставете да покъкри на слаб огън. Свалете от котлона и оставете настрана.

Подгответе тава за печене. В нея постелете едната част от тестото, като другата запазите за покриване отгоре. Поставете плънката на дъното на пая. Залейте с течния компонент. Покрийте с другия лист тесто. Притиснете ъгълчетата на пая. Направете няколко дупки с вилица. Печете за 35 минути или до златисто.

Снимка: iStock

Вижте още: