Готварство

Глазирано свинско филе с ябълков сос

18 Ное 2020 | 00:29 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 60 мин Порции: 6
Глазирано свинско филе с ябълков сос

Продукти:

  • 1 супена лъжица зехтин
  • 500 г свинско филе
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2 чаени лъжици магданоз, ситно нарязан
  • ½ глава лук, нарязан
  • 1 голяма зелена ябълка, нарязана на кубчета
  • 120 мл червено вино
  • 340 г ябълково желе
  • 2 супени лъжици балсамов оцет

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Подгответе тава с хартия в нея. Загрейте зехтина в тиган на средна към висока температура. Запечатайте филето от всички страни до златисто. Извадете го и го поставете в тавата с хартията. Поръсете със сол, пипер и магданоз.

В същия тиган запържете лука и ябълката. След като лукът омекне или около 5 минути, добавете виното. Оберете с шпатула всички остатъци от месото в тигана, така че да се получи сос. Оставете виното да се редуцира, като разбърквате. Залейте свинското с получения сос.

Отделно смесете ябълковото желе и балсамовия оцет в купа. Можете да използвате готово или да приготвите изцеден ябълков сок с пектин или желатин и малко захар. Разбърквайте, докато не останат никакви бучки. Поръсете месото и с този сос. Печете в загрята фурна за около 40 минути.

Снимка: iStock

Опитайте още: